Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is een zenuwtrek of tic?

Wat is dit feitelijk? Ik ken enkel een tic in het oog? Kan het ook in de benen of armen voorkomen?

Bv: door een stressvolle periode?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een tic is een spontane zenuwtrekking. Hier is niets aan te doen, de persoon die de tic maakt kan het niet helpen. Een tic of zenuwtrek is te herkennen aan een plotselinge en snelle beweging of geluid. Dit herhaalt zich regelmatig, maar er zit geen vast ritme in. Tics zijn in twee categorieën op te delen, motorische tics en vocale tics. Motorische tics komen het meeste voor. Deze tics zijn een beweging, doorgaans een kort trekje van de spieren. Voorbeelden van veel voorkomende motorische tics zijn: Knipperen met de ogen Gezichtsspieren aanspannen en weer ontspannen Met de neus trekken Schoudertrekkingen Gebaren maken Vocale tics komen niet zo vaak voor als motorische tics. Vaak zijn ze wel opvallender, maar dit is niet altijd het geval. Vocale tics zijn onder andere: Kuchen Snuiven Woorden of zinnen roepen Niet iedere keer met de ogen knipperen of kuchen is een tic. Er is pas sprake van een tic wanneer de uiting niet gecontroleerd kan worden.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...

Een tic is een plotselinge, spontane en korte samentrekking van een spier of een spiergroep, dit kan dus bijna overal in het lichaam plaatsvinden, het kan ook zijn dat je spontaan iets zegt (een vocale tic).

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tic

Een tic betreft een motorische of vocale beweging of uiting die niet of moeilijk kan worden onderdrukt of tegengehouden. Voorbeelden van motorische tics zijn oogknipperen, trekken met de schouder of in het gezicht. Vocale tics zijn bijvoorbeeld snuiven, kuchen, knorren, schelden, ongecontroleerd woorden of zinnen roepen. En tics kunnen ook ingewikkelder zijn zoals huppeltjes maken, dingen vaak aan moeten raken of vaak over je neus moeten wrijven. Vroeger werden tics gezien als uiting van spanning, een zenuwtrekje inderdaad. Tics ontstaan door een deels verstoorde werking van de hersenen. Ze gebeuren plotseling en onwillekeurig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100