Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn bloed is heel doorzichtig en lichtrood - heel waterig. Waarom kan dit zijn?

Zojuist kwam er een wondje op mijn arm en ik verbaasde me over mijn bloed. Het ziet er namelijk niet uit als bloed.
Waar normaal bloed best dik is en donkerrood, is dit fel, lichtrood en ontzettend doorzichtig. Het lijkt op limonade. Als ik het uitveeg verdwijnt het, i.p.v. dat het een rode veeg achterlaat zoals ik gewend ben.
Is er iets mis met mijn bloed?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat was geen bloed maar wondvocht. Het wondje was waarschijnlijk oppervlakkig.

Kan goed dat er wat vocht bij je bloed zit. Bloed is niet altijd dik en donkerrood, heb je bv gister avond alcohol gedronken dan zal je bloed nu dunner zijn. Maar ook gebruik van medicijnen kan het bloed dunner maken. Als het wondje gewoon heelt lijkt het mij niets om je zorgen over te maken, doe je dit wel dan maandag even langs de huisarts.

Er zijn kennelijk geen aders geraakt. Niets om je ongerust te maken. Daardoor is er sprake van uittreding van lymphevocht, dus geen bloed.

Maak je maar geen zorgen, er is helemaal niets mis met jouw bloed. Dat het vocht helderrood is, betekent dat het zuurstofrijk is, dus lichaamsvocht onderweg van de longen naar het hart. Je bloed bestaat uit rode bloedlichaampjes (die zorgen voor de kleur en voor het transport van o.a. zuurstof) en witte bloedlichaampjes (die bestrijden infecties) en bloedplaatjes (deze zorgen voor de stolling als je een wondje hebt). Dit alles drijft in een heldere vloeistof die plasma heet. Je kunt dit vergelijken met het vocht dat je onder een blaar hebt. Wat jij ziet is dus plasma. Het zal heel snel opdrogen en een breekbaar korstje vormen om te voorkomen dat bacterieën je wondje binnendringen.

Bronnen:
EHBO

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100