Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb je als patient de "recht" om een ontlastingtest aan te vragen bij je huisarts?

Stel jij zou een ontlastingonderzoek willen en je huisarts zegt dat het geen zin heeft wat zou je dan kunnen doen?

Toegevoegd na 3 uur:
Na het gebruik van antibiotica (2 pilletjes) heb ik nu een jaar lang last van mijn ontlasting mijn buik borreld zo hard dat mijn vriend het kan horen als hij naast me zit . Ben constant moe,extreem haaruitval , en een tal van andere lichamelijke klachten die ik over heb gehouden door dat ik 9 weken lang diaree had door die ene keer antibioticagebruik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je heb hebt het recht om dat "aan te vragen", maar je huisarts heeft het recht om dat te weigeren, net zoals hij mag weigeren je door te verwijzen naar een specialist. In het algemeen mag je aannemen dat je huisarts weet of iets noodzakelijk is of niet, en hij zal daar ook liever geen risico's mee willen lopen. Want mocht zo'n test achteraf toch noodzakelijk zijn geweest kan hij in de problemen komen. Er zijn 3 mogelijkheden: - leg je neer bij de beslissing van je huisarts, als je van mening bent, dat hij dit beter kan beoordelen dan jij. - ben je ervan overtuigd dat zo'n test noodzakelijk is, overleg met je huisarts. Soms zijn huisartsen best bereid dit te doen, als dat niet noodzakelijk is, maar wel om b.v. ongerustheid bij jou weg te nemen. - blijft je huisarts weigeren, en blijf jij bij je mening dat zo'n test absoluut noodzakelijk is, dan is het niet belangrijk wie er gelijk heeft. Wel belangrijk is dan, dat er iets mis is met de vertrouwensrelatie met je huisarts, en dan zit er niets anders op, dan een andere huisarts te kiezen, die je wel vertrouwt.

Er zal toch een klacht aan ten grondslag moeten liggen. Een huisarts zal niet meewerken aan een "fun" test. Dat kan hij medisch en bij de verzekeraar niet verantwoorden.

Ook al zou ik het als jouw huisarts niet zo zinnig vinden gezien je klachten dan zou ik het toch overwegen. Waarom? Je geeft aan uit een tropisch land afkomstig te zijn waar darmparasieten veel meer voorkomen. Dan hebben we het over de Triple Faeces Test, die een aantal mogelijke oorzaken onderzoekt. Na antibioticagebruik herstelt de normale darmflora zich binnen twee maanden. Misschien is het zinniger als je je daarnaast laat testen op algemeen onderzoek qua vitamines en andere tekorten en op bezinking en mogelijk een aantal dingen die je met je huisarts moet afstemmen. Bij voorbaat op één kwaal concentreren bij lichamelijke klachten werkt niet. Op die manier kan een huisarts niet werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100