Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan er aan de hand zijn wanneer iemand alleen 's morgens bij het opstaan hard moet hoesten?

Mijn zusje van 3,5 jaar heeft al 14 dagen last van hoest. Eerst moest ze de gehele dag door hoesten, maar na het gebruik van een hoestdrankje is dit heel wat minder geworden. Nu moet ze enkel nog 's morgens hoesten, rond 6 uur tot wanneer ze weer een poosje uit bed is. Wat kan dit zijn? En zou het slim zijn om hiermee naar de dokter te gaan of kan het bestreden worden met een ander soort hoestdrankje/middel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat er aan de hand is, is dat ze heeft geslapen. Bij het slapen zijn twee dingen aan de hand. Ten eerste lig je horizontaal. Slijm loopt daardoor minder goed vanzelf via de slokdarm naar beneden. Het blijft dus meer in de buurt van de keel hangen. Wanneer je wakker wordt, merk je dat, en ga je hoesten. Ten tweede adem je in je slaap vaker door je mond dan wanneer je wakker bent. Daardoor droogt de keel uit. Dat zorgt voor een geïrriteerd gevoel, en dat wakkert de hoestreflex aan. (Ook als je met gesloten mond slaapt, droog je 's nachts een beetje uit. Dat komt doordat je wel vocht verliest door te zweten, terwijl je geen vocht binnenkrijgt - je drinkt immers niet.) Toegevoegd na 2 minuten:   Over het laatste stuk van je toelichting: De hoest is flink verminderd, schrijf je. Dat betekent dat het hoestdrankje werkt, en dat het lichaam de rest doet. Naar de dokter gaan is niet nodig. Dit is een normaal restverschijnsel. Het lichaam kan dat zelf oplossen. Sterker nog, het is zelfs beter als het lichaam dit zelf moet oplossen, anders wordt het "lui". (Je kunt en hoeft echt niet elke klacht te bestrijden.) Geef het anderhalve week de tijd. Pas als er dan nog geen verbetering is, kun je overwegen naar de dokter te gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100