Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom kan ik nooit slapen na mijn avonddienst en ben ik hyper?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat je dan waarschijnlijk veel caffeine drink en hierdoor blijf je wakker tip: caffeine vrije koffie

Je bent niet de enige. Ik heb het ook en mijn collega's hebben over het algemeen hetzelfde probleem. Je bent heel de avond in de weer geweest en dat moet je even verwerken. Dat is heel wat anders dan dat je de hele avond op de bank zit. Ik pak altijd een glas wijn voordat ik ga slapen en kijk nog even tv. Na een uur wordt ik moe en ga ik slapen. Mischien een tip waar je iets aan hebt....

Je vertelt niet, wat voor werk je doet, maar meestal is juist het laatste uurtje van je dienst hartstikke druk met opruimen, afsluiten, overdragen enz. Dus al had je 'de geeuw' ervoor - tegen de tijd dat je naar buiten loopt, ben je helemaal wakker en vol adrenaline. Probeer nog een uurtje iets ontspannends te doen,(een korte wandeling doet bijv. wonderen om je hoofd leeg te maken), vóór je gaat proberen te slapen, en neem ook zeker een warme douche of een bad. Dan zal het beslist minder worden met je hyper!!

luister rustige muziek op je mp3 speler, zoiets als Moby iets wat je zelf rustig en mooi vind. Helpt mij altijd.

Je hebt avonddienst gedraaid. En nu slaapdienst. En daarna weer een dagdienst vanaf 07.00 uur? Dan is het toch logisch dat je niet aan ontspanning toe komt??? Volgens mij mag dat niet eens van het Arbeidstijdenbesluit. Alle diensttijd is arbeidstijd. Ook als tijdens de dienst gerust wordt (slaapdienst). Het gaat er uitsluitend om of men in de zorginstelling aanwezig moet zijn. Arbeidstijd die de urennorm te boven gaat moet onmiddellijk na de dienst gecompenseerd worden, ook als tijdens de dienst gerust werd. Afwijking bij wet, CAO of bedrijfsakkoord is niet toegestaan. Het Arbeidstijdenbesluit van de Arbeidstijdenwet bepaalt vanaf 1 juni 2006 dat alle tijd die op de werkplek wordt doorgebracht, in een aanwezigheidsdienst, geldt als 'arbeidstijd'. Voorheen gold de tijd die in aanwezigheidsdienst op de werkplek niet werd gewerkt als (onbetaalde) rusttijd. Die volledige aanwezigheidsdienst is nu echter in zijn geheel arbeidstijd en die volledige arbeidstijd moet volgens de regels (per uur) worden betaald. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Maar misschien begrijp ik het niet goed? Als het wel klopt wat ik zeg, zou ik eens met de Arbeidsinspectie bellen.

Bronnen:
http://ambulance.startpagina.nl/prikbord/r...
http://archief.khn.nl/smartsite.dws?id=43633

Het niet kunnen slapen komt doordat er nog veel te veel dingen van het werk bewust of onbewust in het hoofd spoken. De periode tussen werk en thuis is te kort om het hoofd stil te zetten. Je zit nog wat in jouw werkmodus te denken en dat geldt ook voor jouw lichaam. Mogelijk kan het ook spelen dat er druk is om de volgende dag weer op tijd op te moeten en dat je toch aan je slaapuren wilt komen dus redelijk snel in bed duikt. Ook die druk kan erbij komen. De kunst is om iets te vinden wat in korte tijd je hoofd tot rust brengt zoals ven lezen of een gesprek over andere dingen of even voor de buis hangen zodat de gedachten naar de achtergrond weg kunnen. Succes.

Ik ga als ik 's avonds laat thuiskom, nooit direct naar bed. Altijd nog eventjes mail kijken, nieuwssites doornemen, en dan naar bed. Ik denk dat ik gemiddeld binnen een halve minuut in slaap val. Moraal van het verhaal: geef jezelf even de tijd om alles wat er in de afgelopen uren gebeurde te laten bezinken, dan hoef je daar niet meer aan te denken als je in bed ligt.

IK herken het ook, ik draai wisselende diensten, dus ook 'smorgens om 7.00 uur beginnen. Als ik dan 's middags rond 4 uur thuis kom, ga ik ook niet direct naar bed, waarom dan wel na een avonddienst? Ik zorg altijd eerst dat ik het werk van me afgezet hebt, maar misschien lukt dat niet iedereen? Het kan zijn dat je in bed nog zo ligt te malen over je werk: "heb ik dit wel gedaan", "ben ik zus niet vergeten". Je zou wat kunnen lezen, muziek kunnen luisteren o.i.d, om zo het slapen te bevorderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100