Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Er zijn verschillende gewrichten. En ik heb ergens gelezen dat ze een-assige twee-assige en drie-assige gewrichten heten, weet iemand of dat klopt?

Toegevoegd na 57 minuten:
En waarom heten die gewrichten zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat klopt. Op wikipedia staat dit helemaal uitgelegd. Een een-assig gewricht is een scharniergewricht (zoals de elleboog) Een twee-assig gewricht kan een zadelgewricht of een ei-vormiggewricht zijn Een drie-assig gewricht is een kogelgewricht, zoals de schouder en de heup. Toegevoegd na 1 uur: En waarom heten die zo: Een-assig, betekent over één as, dus één kant op. Dus bv horizontaal OF verticaal Twee-assig: twee kanten op, dus zowel horizontaal als verticaal. Drie-assig: betekent drie kanten op. Dit lijkt een beetje onlogisch, maar dit betekent dat het horizontaal, verticaal en draaiend kan bewegen. Kijk maar eens naar je schouder, je kunt je arm op en neer bewegen, van voor naar achter, maar je kunt ook helemaal rond draaien met je arm.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewricht

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100