Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom ben ik niet allergisch voor sterling zilver en wel voor 'gewoon' zilver? En zou ik ook allergisch zijn voor goud?

Ik heb jaren geleden een, volgens de juwelier, echt zilveren ring gehad. Ik kreeg echter al snel last van uitslag en jeuk(allergisch dus). Nu heb ik een sterling zilveren ring en daar heb ik geen last van. Alleen heel af en toe(2 x per jaar zo ongeveer) heb ik heel even last. Waarom ben ik wel allergisch voor 'gewoon'zilver en niet voor sterling zilver? Wat is het verschil? En zou ik ook allergisch zijn voor goud, of is dat niet te zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Puur zilver is te zacht voor sieraden en daarom wordt het gelegeerd, meestal met koper maar ook met andere metalen. Als er een sterkere legering wordt gemaakt kan ook b.v. nikkel worden verwerkt en hier zou je wel eens last van kunnen hebben. In nikkel zitten vaak sporen van kobalt en je zou dus allergisch kunnen zijn voor kobalt. In dat geval ook oppassen met blauwe pigmenten zoals in inkten. Van goud zul je waarschijnlijk weinig last hebben. Meestal zijn de metalen zelf niet de boosdoener (uitgezonderd lood) maar de stoffen die er ongewild bijgemengd zijn. Toegevoegd na 1 uur: Voor nikkel alleen kan je ook allergisch raken. In wit goud kan ook nikkel zitten. Was inderhaast mijn bronnen vergeten te vermelden: heb zelf al bijna dertig jaar een allergie voor kobalt.

Eerste gehalte (925/1000) is een legering is van 92,5% zilver en 7,5% koper. In sommige Engelstalige landen wordt de term "Sterling" gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100