Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom is vitamine B belangrijk?

Ik heb best vaak last van bloedarmoede en vitamine B zou daarbij moeten helpen. Hoe werkt dit precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het vitamine B complex bevat een aantal vitaminen die cruciaal zijn voor de onderhoud van het bloed in ons lichaam. Zo zorgt vitamine B2 ervoor dat er rode bloedcellen worden aangemaakt en zorgt vitamine B6 ervoor dat zuurstof beter worden opgenomen in het bloed.

Als je bloedarmoede hebt,heb je ijzertekort. Ik heb bloedarmoede sinds mijn kindertijd en krijg hiervoor ijzertabletten van de huisarts. Door die bloedarmoede ben ik vaak moe en daarom slik ik ook vitamine B-complex,om meer energie en uithoudingsvermogen te krijgen. Je kunt trouwens niet zeggen dat je best vaak bloedarmoede hebt:je hebt het wel of niet!( en dat kan alleen een arts bepalen)

Met name de vitamines B2 en B12 spelen een grote rol bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Omdat vitamines in de B-groep onderling samenwerken en een tekort een de ene B-vitamine al gauw ook een tekort aan de andere B-vitamines betekent, wordt meestal B-complex geadviseerd. Bij een groot tekort aan vitamine B12 of als in de maag een bepaald enzym ontbreekt dat nodig is voor opname wordt die vitamine doorgaans per injectie gegeven.

Bloedarmoede (anemie) kan verschillende oorzaken hebben: een tekort aan ijzer, een tekort aan foliumzuur of een tekort aan vit. B12. Deze vit. B12 speelt een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vaak heb je een tekort aan B12 als je spijsvertering niet helemaal in orde is (bijv. na een maag- of darmoperatie). Omdat je darmen al slecht B12 opnemen wordt er voor gekozen om een injectie gegeven (hydrocobamine).

Bronnen:
http://www.gezondheidsweb.eu/vitamines/vit...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100