Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Klopt het dat het lopen op een rechte trap beter voor je knieën is dan lopen op een niet rechte trap?

Vooral in de bocht van een trap wordt de knie naar mijn idee wat verdraaid. Vooral bij een zere knie merk ik dat goed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is beter voor je knieen. Maar dat geldt alleen maar als je versleten knieen hebt, pijn aan je knieen, of er iets anders aan de hand is. Alleen in die gevallen kun je beter een rechte trap nemen, of soms beter helemaal geen trap. Voor mensen die niets aan hun knieen mankeren, en daar ook geen pijn hebben, maakt het niets uit, en zou het theoretisch zelfs beter kunnen zijn om ook eens een scheve trap te nemen. Alle beweging is goed, dus ook trappen lopen, en scheve trappen lopen. In het laatste geval train je nog een extra spiertje, dat er voor zorgt dat je de bocht op de grap goed neemt ;-)

De draaiing zelf vindt plaats in het heupgewricht. Dit is een kogelgewricht dat daarom ook zijdelings kan draaien. Niettemin zal er dan ook een torsie- (draai-) kracht op je knie uitgeoefend worden, want de heup kan alleen draaien als hij zich kan afzetten aan voet en knie. Een rechte trap zal dus gunstiger zijn voor een gekwetste knie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100