Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat heb ik als er altijd één neusgat bij mij dichtzit, nooit allebei, en als ik op mij zij ga liggen het andersom is?

Als mijn rechterneusgat dicht zit en ik ga op mijn linkerzij liggen gaat ineens mijn rechterneusgat weer open en de linker dicht en andersom. Mijn neusgaten zijn nooit allebei tegelijk verstopt. Meestal 1 . Soms 1,5.

Wat heb ik dan en kan dit ook vermoeidheid veroorzaken ? Daar heb ik ook last van. Moe opstaan, veel gapen, snel hoofdpijn.

Wie weet raadt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je ademt maar door een neusgat tegelijk. Dus misschien lijkt dit wel raar maar is het het niet.

Ik ben bang dat je een (hopelijk) lichte vorm van huisstofmijtallergie hebt. Wij hebben er hier ook last van, vooral als je in bed ligt dus, want tenzij je van die speciale hoezen hebt (en die kun je op vergoeding krijgen als je aantoonbaar allergisch bent) zit je matras EN kussen vol met die beesten. Dat je ook vermoeid bent vind ik zelf ook wel een symptoom. Tenzij iemand anders nog met een antwoord komt waarvan jij denkt: ja dat is het vast, zou ik zeggen, laat je maar eens testen. Er is niet veel aan te doen maar dan weet je het ten minste en ga je bijv geen boeken staan uitkloppen in een dichte kamer etc

Het is mogelijk dat je chronische sinusitis (bijholteontsteking) hebt. Daar moet je mee naar de huisarts. Het kan zijn dat je antibiotica nodig hebt om daarvan te genezen.

Wat ook de oorzaak kan zijn is dat je neustussenschot los zit (echt waar) en daardoor wanneer je op je zij ligt je neusgat dicht gaat.

Dit fenomeen werd al eerder bestudeerd, maar het mechanisme is -voor zover ik weet- nog niet bekend. Iedereen zou dat in meer of mindere mate hebben; het afwisselend dichter en opener worden van de neusdoorgang. Uiteraard versterkt het gevoel als je bv. neuspoliepen hebt, al dan niet allergische rhinitis, sinusitis, enz... Er zijn twee hypotheses: 1) Door op de zijde te liggen krijg je congestie van (als ik me niet vergis) het onderste neusgat. Het bovenste neusgat ontzwelt en je ademt vrij door dat bovenste neusgat, terwijl het onderste verstopt aanvoelt. Zodra je je omdraait, zal ook de congestie van kant wisselen en wordt het andere neusgat op haar beurt doorgankelijk. 2) Andere wetenschappers vermoeden dat oorzaak en gevolg omgedraaid werden. Zij denken dat er een soort cyclus is in neusbevochting of -doorbloeding die maakt dat om beurt het ene neusgat en dan weer het andere dicht of open zit, oftewel gezwollen of ontzwollen is. De cycli zouden zo'n 1,5 uur duren. Deze wetenschappers menen dat wij ons omdraaien in onze slaap om beter te kunnen ademen door (weeral als ik me niet vergis) het vrije neusgat boven te leggen. Dus zodra het onderste opengaat, zou je spontaan van kant wisselen volgens deze wetenschappers. Wie het echter bij het juiste eind heeft, is niet geweten. Wel kan een bemoeilijkte ademhaling zorgen voor vermoeidheid, moe opstaan, en dergelijke. Heb je bovendien snel hoofdpijn, dan zou je mogelijk een bijkomend probleem kunnen hebben zoals bv. sinusitis of chronische rhinitis. Een huisarts of KNO- (keel-neus-oor)arts kan nagaan of je problemen hebt van de bovenste luchtwegen. Hier is vaak eenvoudig iets aan te doen trouwens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100