Waar zijn de heroïne junks gebleven ?

Vroeger , in de jaren '80 van de vorige eeuw zag je in de grote stad vele , vele totaal verloederde heroïne gebruikers die bedelden , dingen stalen en hun spul gebruikten in steegjes, donkere hoeken en ( soms ) in de trein .

Nooit zie ik iemand meer hëroïne gebruiken in de grote stad waar ik woon . Waar zijn deze mensen terecht gekomen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

De junks zijn, als ze nog leven, nu tussen de 60 en de 70 jaar. Sommigen zijn nog steeds verslaafd, of tobben met de methadon (toevallig al zappend een interview met een 62-jarige vrouw gezien) Ze zullen dus wel in kamertjes verkommeren, of met een stel bij elkaar wonen, als ze nog zelfstandig kunnen wonen. Heroine is niet meer 'in' als verdovend middel, dus maakt (gelukkig, gelukkig!!!)veel minder mensen verslaafd als in de 70/80jaren. (Ik neem aan, dat artsen, die toegang hebben tot heroine, nog steeds hier en daar verslaafd worden, met alle problemen van dien....)

ook druggebruik is aan mode onderhevig. heroine is niet meer in, al lang niet meer. de gebruikers van toen zijn overleden, want heroine maakte veel slachtoffers. enkelen zijn succesvol afgekickt, en hebben hun leven weer op de rails gekregen. verder zijn het oudere mannen (en ook wel vrouwen) die in programma's zitten, en het min of meer onder controle hebben. velen zijn hun wilde haren kwijt.

En gelukkig maar. Sommige zijn overleden, sommige zitten in opvangcentra en weer anderen hebben een eigen huisje. Ook zullen er nog wel mensen rondzwerven.

Tegenwoordig wordt er methadon verstrekt aan heroïneverslaafden. Dit helpt bij het afkicken. Voor velen is het dus niet meer nodig om in donkere steegjes te gebruiken.

De junks uit de jaren 80 zijn inmiddels overleden of, voor een zeer klein percentage, afgekickt. Verder zijn de paar overgebleven junks uit die tijd inmiddels bejaard, en maken gebruik van speciale voorzieningen voor oudere heroinegebruikers waardoor ze niet meer langs de straten hoeven te struinen. Heroine junks anno 20012 zie je minder, omdat er inmiddels veel strenger wordt opgetreden tegen bedelende heroineverslaafden. Bovendien zijn andere drugs in zwang gekomen, en zijn de voorzieningen en opvang voor hardnekkige heroineverslaafden beter georganiseerd.

De zus van een colllega is er een en wat ik van mn collega begrijpt staan alle junks onder toezicht van de gemeente. Ze krijgen gewoon een uitkering + toeslagen die beheerd wordt door een instantie. Van dit geld wordt de huur betaald en gwl. Ze krijgen zakgeld voor eten ed. ( wat vaak opgaat aan drugs) en wanneer het geld op is krijgen ze methadon. Dus ze zijn er gewoon wel maar niet meer op straat. En een echte structurele Oplossing is er niet. Omdat deze mensen over het algemeen niet te helpen zijn.

"Busje komt zo" ( de Methadonbus) heeft zijn werk gedaan en dit leed is goeddeels gekanaliseerd. Vergis je echter niet, de verslaving heeft nu misschien wel meer slachtoffers dan toen, al zijn ze minder zichtbaar. Nu zijn er veel andere verslavingen BIJ gekomen, de opioid-verslaafden mengen zich met mensen die verslaafd zijn aan allerhande medicijnen (benzodiazepinen) amfetaminen, cocaine, en wat men softdrugs noemt (stoffen die op basis van THC werken. daarnaast heb je gokverslaafden, gameverslaafden etc. De psychologische afhankelijkheid is VEEL moeilijker te keren dan de (puur) lichamelijke, op die van sommige SSRI's en Barbituraten na zijn zijn de lichamelijke verslavingen na enige weken wel verdwenen.... In wezen is er een vermenging ontstaan tussen mensen die medicijnen nodig hebben tegen een ziekte/symptoom di OOk verslavend is (dat medicijn bedoel ik) en mensen die verslaafd zijn aan wat we nu medicijnen noemen en daarom deze middelen blijven gebruiken. Zo gingen veel herione gebruikers over op benzodiazepinen (om met name de angst voor de afkickverschijnselen te onderdrukken) waarna ze verslaafd raakten aan de benzodiazepinen waarvan valium de bekendste is. Enige jaren geleden is de stofkam door de "benzogebruikers" gehaald en toen zijn er veel mensen gestopt met deze groep medicijnen en de groep die ze als feitelijke medicatie gebruikte voelde zich vernederd omdat ze over dezelfde kam geschoren werden als "verslaafde benzogebruikers". Ikn deze "vergaarbak" zijn heel wat heroinegebruikers "verdwenen" maar er is onrecht aangedaan aan velen die of de dupe waren geworden van "voorschrijfgedrag"van artsen of mensen die werkelijk deze medicijnen nodig hebben voor epilepsie, paniekstoornissen en/of neurologische problemen als spierspasmen. Dus de straat lijkt "schoon" omdat de slingerend rivier is getemd tot een recht kanaal met hoge wanden. Het is ABSOLUUT NIET mijn bedoeling, patienten, verslaafden, gebruikers en voorschrijvers of wie dan ook te beledigen, met de kennis die men toen had zijn veel artsen integer omgegaan met medicatie die later veel haken en ogen bleken te bevatten. Helaas bleek soms ook geknoeid te zijn met onderzoekgegevens waardoor bijwerkingen van middelen pas (veel) late ontdekt zijn. Zo is heroine uitgevonden om een opioid te krijgen die beter werkte en minder verslavend was, de afloop van dat verhaal kennen we. Een verslaafde is nimmer te benijden en goede hulp zet meer weg dan (maatschappelijke) veroordeling.

Al heel wat jaren zijn heroïne gebruikers in aantal gedaald omdat er een overvloed andere vervangende middelen op de markt zijn gekomen. Bovendien heeft elke overheid in elk land er om diverse redenen behoorlijk wat voor over om dat soort taferelen uit de jaren 80 uit het straatbeeld te houden. Uiteraard zijn er ook al heel wat van die gebruikers van toen overleden en zoals je wellicht zelf ook wel weet zijn er heel wat van hen in open en gesloten instellingen terecht gekomen. Los daarvan is het niet zo dat er minder drug gebruikers zijn, integendeel. Er zijn echter meer drogerende middelen die je openbaar kan gebruiken zonder dat het opvalt. Wist je trouwens dat de mens in de hersenen over een natuurlijk intern cannabis systeem beschikt en dat je dat op natuurlijke wijze via de Glimlach of langdurige en diepgaande meditatie activeert? Dus veelvuldig Glimlachen (zeker in groep) heeft hetzelfde effect als extern drug gebruik en je hebt er niet de ongewenste neveneffecten van en.... het is bovendien gratis. Liefs en Mega Big Smile van me

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100