Waarom is de mondhygiëniste veel duurder dan de tandarts?

Mijn tandarts rekent voor een kwartier periodieke controle 22 euro. Maar de mondhygiëniste in dezelfde praktijk rekent per 5 minuten 13 euro. Waarom dit verschil? Voor mijn gevoel zou een tandarts juist duurder moeten zijn, of is de mondhygiënist "hoger" opgeleid?

Weet jij het antwoord?

/2500

De tandarts (assistente) maakt een dagplanning voor de tandarts. Voor een controle wordt een kwartier gereserveerd. De tandarts kan hiervoor ongeveer 22 euro declareren. Echter in die 15 minuten kan de tandarts kleine behandelingen uitvoeren: röntgenfoto maken, klein gaatje vullen..... Dit is niet inbegrepen bij die 22 euro, wel in de tijd. Het kan dus zijn dat de tandarts nog bijvoorbeeld ongeveer 16 euro bovenop die 22 euro declareert, omdat er een eenvoudige foto is gemaakt. Eigenlijk verdient de tandarts altijd meer indien hij echt een kwartier bezig is met een patiënt. Indien het alleen een eenvoudige controle is, is hij zo klaar. De mondhygiëniste rekent per 5 minuten ongeveer 13 euro. Indien zij echt een kwartier werkt, is dat dus 39 euro. Indien de tandarts zelf een kleine reiniging doet, krijgt hij ook ongeveer 13 euro per 5 minuten (bovenop de controle). Indien hij met de hand een beetje tandsteen verwijdert tijdens de controle, komt die 13 euro er meteen bovenop. Al doet hij het maar 1 minuut. De tandarts heeft een 6 jarige opleiding gevolgd op de universiteit. Tandheelkunde. De mondhygiëniste een 4 jarige HBO opleiding. Mondzorgkunde.

Bronnen:
https://www.detandartsengroep.nl/site/tand...

De overheid stelt de (maximale) tarieven vast die tandartsen en mondhygiënisten in rekening mogen brengen. Die bedragen zijn vastgelegd in de Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg en worden elk jaar herzien: https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_216488_22/1/ Tandartsen en mondhygiënisten krijgen voor hetzelfde werk dezelfde vergoeding. Voor gebitsreinging (code MO3) is dat 12,85 euro per 5 minuten. Dat bedrag is niet afgestemd op het opleidingsniveau van de behandelaar, maar op de aard van het werk. Voor periodieke gebitscontrole is het vastgestelde tarief maximaal 21,78 euro. Tijdens die controle worden vaak nog aanvullende werkzaamheden uitgevoerd, die apart in rekening worden gebracht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100