Wanneer je gebit zwak en de conditie slecht is [volgens tandarts] zijn wiebelende/loszittende tanden dan vogelvrij, of toch nog te redden?

Moest voor een MRA [bitje voor slaapapneu] naar een gespecialiseerde tandarts waar mijn gebit bekeken werd. De kwalificatie was duidelijk: te zwak [voor het bitje] en slecht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een zwak gebit hebt, kun je daar met goede dagelijkse verzorging en regelmatige halfjaarlijkse controles en incidentele behandelingen toch nog jaren en jaren mee uit de voeten. Je moet er alleen geen gekke dingen mee doen. En laat een MRA of "snurkbeugel" nu net zo'n "gek ding" zijn. Een MRA-beugel is uiteindelijk hoe dan ook een beugel ; en een beugel "doet" iets met de stand van je gebit. En zeker een MRA ; die trekt in principe je hele onderkaak naar voren. Alleen voor de nacht, om te voorkomen dat je keel dichtklapt en ademstops kan veroorzaken, maar op de lange duur gaat het natuurlijk wel effect hebben op je kaakstand. Dat heeft een simpel bitje tegen tandenknarsen zelfs al. Wanneer je gebit sowieso al verzwakt is, kan het middel erger zijn dan de kwaal. In de omschrijving worden de pijn en de schade aan je gebit en kaak slechts genoemd als "bijwerkingen", en in mijn optiek gebagatelliseerd. Zeker gezien er andere - vaak betere - behandelingsmethoden zijn voor slaapapneu / osas. Het idee bij mensen is echter dat een dergelijke beugel minder "ingrijpend" zou zijn dan (levenslang) slapen aan een beademingsapparaat. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik geef duizend maal de voorkeur aan de laatste boven de hele nacht iets in mijn mond dat mijn gebit vergalt. Onderschat de waarde van een gezond gebit voor je algehele gezondheid niet, en de impact van pijn in je mond, al is het maar een paar uur 's morgens. Belangrijk voor het aanmeten van een MRA is dat het gebit in heel goede conditie is ; ongeveer 1/3 van de patiënten die an sich baat zou kunnen hebben bij een MRA, valt af vanwege de conditie van het gebit. Daarmee is het gebit niet hopeloos verloren ; alleen de extra belasting zou een flink verhoogd risico zijn.

Bronnen:
http://www.apneuvereniging.nl/mra/de-behan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100