Veel foto's gemaakt door tandarts. Kan dit kwaad?

Vorig jaar heeft mijn tandarts meer dan 20 foto's gemaakt van mijn wortel. Dit tijdens 1 bezoek. Het lukte schijnbaar niet om de gehele wortel op de foto te krijgen. Toen ik vroeg of dit kwaad kon vertelde de arts dat er gebruik werd gemaakt van digitale foto's waarbij weinig straling vrij komt. Op dat moment zei de assistente: Ow, moest hij op digitaal staan?
Bleek dus op de 'normale' manier foto's gemaakt te zijn.

Kan dit kwaad? Ik moet vanmiddag weer naar de tandarts vanwege en gebroken kies. Ben een beetje huiverig geworden voor foto's..

Weet jij het antwoord?

/2500

De röntgenstraling die gebruikt wordt bij het maken van foto's is zeer minimaal, het zal dan ook niet snel invloed hebben op je gezondheid. Hoe het precies zit met het verschil in straling tussen analoog en digitaal, kan ik niet zeggen. Er is in ieder geval geen enkele reden tot paniek.

Foto's zijn niet totaal onschuldig, maar ook weer niet gevaarlijk. De dosis die je krijgt door een serie foto's van je hele gebit is vergelijkbaar met de natuurlijke achtergrondstraling waarin je in een paar dagen blootgesteld wordt, of de extra dosis die je oploopt gedurende de vlucht in een vliegtuig. Het medische voordeel van het maken van foto's overschaduwt het nadeel van de straling. En als je een serie foto's van je hele gebit moet hebben, kun je ook op tegen de 20 foto's uitkomen. Verder maken vorige foto's je niet gevoeliger voor volgende foto's, dus het heeft geen zin je druk te maken voor je volgende bezoek. Tenslotte, de dosis bij een digitale foto is ongeveer 2 a 3 keer zo klein als die bij een analoge foto. (Dat neemt niet weg dat ik je tandarts in dit verhaal nogal amateuristisch vind overkomen.)

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_radiography

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100