hoe lang moet je nu wachten met poetsen na iets gegeten of gedronken te hebben?

Ik vraag me dit af omdat iedereen iets anders zegt :)

Toegevoegd na 19 minuten:
PS: ik heb het over TANDEN poetsen he ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarom zou je moeten wachten? Ideaal is als je dat altijd direct na het nuttigen van iets doet, maar dat zit er in de praktijk niet in!

Het mag altijd, maar sommigen vinden dat meteen niet verstandig is, anderen wel, het zijn gewoon adviestijden waar je je niks van hoeft aan te trekken.

Als je iets hebt gegeten of gedronken waar wat zuurs in zat, dan is het verstandig om een uur te wachten voordat je je tanden gaat poetsen. Want anders loop je het risico dat het glazuur van je gebit aangetast wordt.

Tandheelkundige Dominique Declerck van de School voor Tandheelkunde van de KU Leuven raadt aan om minstens een half uur te wachten na een maaltijd. 'Als je te snel poetst, verwijder je mineralen die nodig zijn voor het herstel van je tanden.' In het tandplaque zitten talloze micro-organismen die suikers uit onze voeding omzetten in zuren, zoals melkzuur en azijnzuur. 'Die zuren weken mineralen los uit het onderliggende tandoppervlak', vertelt Declerck. 'Maar na een periode van rust, worden die mineralen netjes weer ingepast in het tandoppervlak.' Maar wat gebeurt er als je als een razende poetst direct na het eten? Kun je dan niet alle voedselresten verwijderd hebben voordat bacteriën de suikers omzetten in die vervelende zuren? Volgens Declerck is het een onmogelijke opgave. 'Wanneer je onmiddellijk na de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen of dranken poetst, is de zuurstoot al volop aan de gang. De zuurstoot start al na tien à dertig seconden. Je poetst de laag plaque weg samen met de mineralen die erin zitten. Mineralen uit het speeksel moeten de schade aan de tanden dan herstellen en dat zal véél langer duren omdat de concentratie van mineralen in speeksel een stuk lager is.'

Bronnen:
http://www.standaard.be/artikel/detail.asp...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100