Wat doe je tegen een knakkende kaak?

Ik heb eigenlijk al een minstes een jaar of 3 last van een knakkende kaak... eigenlijk pas sinds de laatste maanden begin ik er echt last van te krijgen en doet het ook lichtelijk pijn als me kaak knakt...
nu blijkt ook me klier geïrriteerd is hierdoor en mijn rechter oor heb ik ook last van (weet niet of het wel wat met elkaar te maken heeft)

ik vroeg mij af of ik me zorgen moeten gaan maken deze klachten en wat kan ik eraan doen om ervoor te zorgen dat me kaak niet meer knakt

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat eraan te doen is, hangt een beetje af van de oorzaak. Vaak is er sprake van een te hoge spierspanning rondom de kaak, mondgewoonten die de spieren erg belasten (tandenknarsen, lipbijten, klemmen, zenuwtrekjes, etc.), en soms van een probleem in het gewricht (zoals slijtage of een probleem met de discus) of een grote belasting van de kauwspieren (veel kauwgom kauwen, harde producten kauwen of afbijten) of een combinatie daarvan. Wat in elk geval zinnig is, is om ervoor te zorgen dat je kaken niet al te zwaar belast worden. Dus geen harde broodjes of appels afbijten, en geen kauwgom kauwen als dat klachten geeft. Daarnaast: als je 's nachts klemt of knarst (dat weet je niet altijd zelf, maar de tandarts kan het soms zien aan je gebit) kan de tandarts een spalkje maken waardoor je dit niet meer doet. Vaak helpt dat al goed. Verder zijn er gespecialiseerde kaakfysiotherapeuten die je kunnen helpen met oefeningen om je kaakspieren te leren ontspannen, en die je kunnen aanleren hoe je je spieren kunt masseren om deze spanning te verlichten. Heel veel meer is er eigenlijk niet aan te doen. Alleen in hele extreme gevallen wordt er wel eens geopereerd, maar vaak is het slagingspercentage van dat soort ingrepen echt miniem.

Ik heb daar ook last van gehad. Op aanraden van de tandarts heb ik wat voorzichtiger aan gedaan ( niet meer expres geforceerd) en nu heb ik er geen last meer van.

best eens een bezoekje naar de stomatoloog plannen

Dit komt veel voor en is meestal niet ernstig. Door overbelasting van de kaak kun je last hebben van: •knappen en kraken van het kaakgewricht komt veel voor en is meestal niet ernstig. •pijn in en om het kaakgewricht, uitstralend naar voorhoofd, hals, onder- en bovenkaak; •oorpijn en oorsuizing. Oorzaken: Meestal is er niet één, maar zijn er meerdere oorzaken voor overbelasting van het kaakgewricht. Mogelijke oorzaken zijn: •verkeerd kauwen (de mond wordt niet recht open en dicht gedaan); •slechte mondgewoonten zoals: klemmen (kaken stijf op elkaar houden), nagelbijten en knarsen; •altijd aan de zelfde kant kauwen; •het niet goed passen van onder- en bovenkaak, bijvoorbeeld omdat enkele kiezen ontbreken; •een klap tegen de kaak. Het is het belangrijk dat je de gewrichten zo veel mogelijk rust gunt. Dat kunt je doen door de volgende instructies op te volgen: •open de mond niet te ver; •ondersteun de onderkaak bij het gapen; •eet kleine stukjes; •bijt geen hard voedsel (zoals harde broodjes); •kauw voorlopig aan de kant die het minst ‘knapt’; •kauw geen kauwgom; •kraak geen hard snoepgoed met je kiezen. Oefening Om klachten te verlichten, kun je de volgende oefening doen. Probeer je mond recht open en dicht te doen; dus niet van links naar rechts bewegen. Het moet dus een zuivere scharnierbeweging in de kaakgewrichten zijn. De kaakkopjes mogen hierbij niet uit de kom schieten. Het oefenen kun je het best voor de spiegel doen: kijk of je kin recht op en neer gaat. Houd ook je vingers op je kaakgewrichten. Als de kaakkopjes toch uit de kom schieten, voel je dat direct. Verder is het belangrijk dat je bij het openen van je mond, je kin als het ware naar achteren beweegt voordat je je mond opent. Oefen 3 keer per dag 5 minuten. Warmte Een andere mogelijkheid om de klachten te verlichten, is het gebruik van een infrarode lamp. Op een afstand van 30 á 50 cm richt je de lamp op het kaakgewricht. Deze lamp mag je maximaal 3 keer per dag 10 minuten gebruiken. Het gebruik van de lamp kan alleen verlichting geven als je de instructies opvolgt. Ik hoop dat je hier iets mee kunt en wens je sterkte!

Bronnen:
www.dz.nl/patient/folders/toonfolder-511.html

Ik heb dit ook gehad, bitje gekregen tegen tandenknarsen en was snel (nu nog) van heel veel vage klachten af. Knakkende kaken, oorpijn, klemmen, zelfs tanderosie. Laat het bitje wel op maat maken door je tandarts, dus niet zo'n lousy ding van de Kruidvat ofzo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100