Wat te doen tegen tand/kies pijn op de grens tussen tandvlees en tand/kies?

Waar mijn tanden/kiezen samenkomen met tandvlees heb ik hevige pijn, bij poetsen en ook bij aanraken. Bij eten heb ik daar geen last van.

Wat vooral opvallend is, is dat ik op 1 zo'n plek zelfs een soort afgebroken stuk tand heb. Dus waar die tand aan de onderkant samenkomt met mijn tandvlees, is er een soort inham, afgebroken stukje tand. Dat doet ook heel erg pijn bij aanraken.

Ik heb overigens altijd mijn tanden 2 maal perdag gepoetst.

Hoe is dit ontstaan? En is het ernstig? Kan ik het zelf verhelpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je kunt het niet zelf verhelpen. Als je tandvlees ook bloedt, heb je tandvleesontsteking. Dan zul je (veel) beter moeten gaan poetsen, maar beter is het om je gebit eerst te laten reinigen bij de mondhygiëniste: dat voorkomt veel ellende. Een afgebroken stukje tand kan daar mee kloppen: als tussen je tandvlees en je tand ruimte ontstaat (een pocket), valt dat heel lastig schoon te krijgen, en bacteriën nestelen zich daar en tasten je tand aan. Advies: ga naar de tandarts. Je kunt naar een tandarts gaan en die vooraf vragen (voor ie echt behandelt) wat het kost. De tandarts is verplicht je dat te vertellen (vraag ook de behandelcodes). Je bent dan in elk geval wel een consult verschuldigd (is niet zo duur, kijk op de site van je tandarts/tandartsen in de buurt), maar je hebt een schatting van de kosten. En daarna kun je evt. nog rondkijken of er tandartsen zijn die goedkoper zijn (vergelijk de behandelcodes). Waarschijnlijk word je ook doorgestuurd naar de mondhygiëniste - die kan je gebit reinigen, instructie geven, en zo kun je zorgen dat die pocket zich of weer netjes om je tand sluit, of dat ie in elk geval schoongehouden wordt. Overigens is de kans aanwezig dat je bij meer tanden/kiezen zulke pockets hebt, dus nu gaan kan je meer van dit soort ellende in de toekomst besparen, wat uiteindelijk ook veel goedkoper is.

Het komt me voor dat je tandvlees ontstoken is. De tandarts kan je daar iets voor voorschrijven, bv Oral B Bocasan (te koop bij het Kruidvat) maar hij kan je ook doorsturen naar de mondhygiëniste.

Naar de tandarts! 't Kan inderdaad ontstoken tandvlees zijn, maar ook gewoon van de gebroken tand komen (zenuwpijn!). Wacht niet te lang, de behandeling doet vaak minder pijn dan de pijn als je 't niet laat behandelen!

Naar de tandarts gaan in de eerste plaats. Zeker omdat je al pijn hebt. Dan is er al iets mis. Niet schrikken kan; waarschijnlijk nog verholpen worden want er kan heel veel tegenwoordig. Ikzelf heb een ontsteking tussen een kies en tandvlees en ik voel er helemaal niks van. De mondhygiëniste ontdekte het tijdens het reinigen. Tandarts constateerde het ook. Nu moet ik rageren, ja, met zo'n dun ragertje er tussen, om het weg te krijgen. Het is al aan het verbeteren. Over het algemeen zijn mondhygiënisten de laatste jaren DE tandvlees experts. Mijn tandarts vertelde me dat. Schoonhouden is vreselijk belangrijk. Dus gaan!!! Anders kan het bot ook aangetast worden. En dan ben je een kies kwijt en je bot slinkt. Dit zeg ik niet om je bang te maken maar om de ernst van zo'n ontsteking. Overigens is Oral Bocasan uit de handel. Hier is het alternatief. Ikzelf spoel op advies van de mondhygiëniste met Perioaid. Maar hoop daar spoedig vanaf te zijn. Sterkte!! http://www.jadrogisterij.nl/pg-20429-7-38940/pagina/o7_het_alternatief_voor_bocasan_en_amosan.html

Het antwoordt is vrij simpel, nee je kunt dit niet zelf oplossen. Maak een afspraak met een tandarts en laat deze beoordelen wat er gedaan moet worden. Je kan wel de pijn verzachten, maar dat is alleen maar uitstellen van. Wees niet zo stom als ik ooit eens was. Had een kies die tot in de kaak gescheurd was. Ik gunde mij ook geen tandarts bezoek. Deze stommiteit heeft mij naast de gescheurde kies nog twee gezonde kiezen gekost en een zware kaakontsteking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100