Geen verdoving bij zenuwbehandeling?

Onlangs was ik bij de tandarts voor een zenuwbehandeling. Pas toen tijdens de behandeling duidelijk werd dat ik nogal pijn had, kreeg ik een verdoving. Is zoiets niet standaard bij een dergelijke ingreep?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een zenuwbehandeling in de zin van een wortelkanaalbehandeling? Die wordt, normaal gesproken, ALTIJD verdoofd. Het behandelen van een levend zenuwkanaal is namelijk extreem pijnlijk. Gewoon boren kan al pijnlijk zijn, en daarbij blijf je nog op afstand van de eigenlijke zenuw. Bij een wortelkanaalbehandeling boor je tot IN het zenuwkanaal, en raak je dus de zenuw zelf - wat veel, veel pijnlijker is dan gewoon boren. De enige reden om niet te verdoven bij een wortelkanaalbehandeling kan zijn dat de zenuw al dood is. In dat geval is de betreffende kies gevoelloos, en heeft verdoven dus geen zin. Wel zal een goede tandarts altijd aangeven dat je een seintje moet geven als je pijn voelt. Ik heb gisteren een wortelkanaalbehandeling gehad, en de tandarts zei voor ze begon al dat ik geluid moest maken als ik iets voelde. -- Dus in jouw geval: Als het om een wortelkanaalbehandeling van een levende kies ging, was je tandarts onverantwoord bezig. Dat is extreem pijnlijk en moet dus worden verdoofd. Als het om een wortelkanaalbehandeling van een reeds dode kies ging, is het normaal om niet te verdoven. Een goede tandarts vertelt je dat je een seintje moet geven als je iets voelt. Dat kan gebeuren wanneer er toch nog een gedeelte van de zenuw blijkt te leven. Geef jij een seintje, dan krijg je alsnog een verdoving. Die verdoving werkt zo snel dat dat nauwelijks vertraging oplevert. (In mijn geval kreeg ik de verdoving, en begon de tandarts direct met boren. In het begin voelde ik nog wel iets, maar dat was niet zo pijnlijk omdat ze nog aan de oppervlakte zat. Tegen de tijd dat ze dieper in de kies doordrong, werkte de verdoving al.)

Zal van de tandarts afhangen of van jouw vraag. Mijn tandarts verdooft als vanzelfsprekend direct als ik binnenkom voor een zenuwbehandeling. Volgende keer: vragen of het erg pijnlijk wordt en dan beginnen met verdoving. Onzin om die akelige pijn te moeten lijden als het eigenlijk niet nodig is.

Zenuwbehandeling is in princioe ALTIJD onder verdoving omdat de pijn echt niet te houden is. Uitzondering is wanneer de zenuw (bijvoorbeeld ten gevolge van een ontsteking) dood is. Daarbij kan het wel zijn dat omliggende zenuwen geprikkeld worden waardoor toch een verdoving nodig blijkt. Ik vermoed dat dat laatste het geval is geweest. Nogmaals, een zenuwbehandeling zonder verdoving zit je niet uit!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100