Is wit brood gezond?

De meeste mensen zeggen dat wit brood ongezond is maar is het nu wel eigenlijk ongezond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is ongezond in de zin dat het veel minder vezels bevat dan volkorenbrood en het heeft een hoge zgn. glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel sneller stijgt. Af en toe witbrood eten kan op zich geen kwaad, maar uitsluitend witbrood eten is dus niet aan te raden. Dat geldt overigens voor vrijwel alle 'ongezonde' levensmiddelen. Je kunt best een keer een patatje eten, een colaatje drinken of een zak chips wegwerken, als je in het algemeen maar een gezonde leefstijl hanteert (goed eten, voldoende bewegen, voldoende slaap). Staar je dus niet blind op witbrood maar kijk hoe het zich verhoudt tot de rest van je leefstijl.

Bronnen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezon...

Witbrood is per definitie NIET ongezond, anders werd het niet in zo'n grote hoeveelheden gebakken en gegeten. Het is wél zo, dat er meerdere broodsoorten zijn die "gezonder" zijn, omdat ze meer vezels bevatten en/of eventuele toevoegingen als mineralen.

Het genuanceerde antwoord is Ja, witbrood is gezond. Het nadeel van witbrood (geen vezels) is namelijk voor een groep mensen een voordeel. Die vezels bestaan voor een deel uit FODMAPs; complexe suikers waar veel mensen overgevoelig voor zijn. Geen brood cq geen FODMAPs eten blijkt redelijk goed te werken tegen diverse darmklachten.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100