Moet je antwoorden als mensen vragen of je gevaccineerd bent?

Ben je verplicht te antwoorden als iemand aan je vraagt of je gevaccineerd bent tegen corona? En zo ja, aan wie ben je het dan verplicht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aan niemand hoef je die vraag te beantwoord. Als je verplicht bent om gevaccineerd te zijn of corona te hebben gehad dan is dat om toegang te krijgen tot allerlei activiteiten en dan moet je een vaccinatie paspoort of een QR code hebben.

Je bent niet verplicht om medische gegevens te geven. Dus ook niet of je gevaccineerd bent. Een werkgever mag er wel naar vragen, maar je hoeft er dus geen antwoord op te geven. Officieel mag een werkgever je daar niet op afrekenen.

Je bent alleen verplicht hierop te antwoorden in situaties waarbij je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent (bij toegang tot een evenement of land o.i.d.). Iemand kan je dan vragen om een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona.

Hier is een genuanceerd antwoord nodig. Als gevraagd wordt of je bent gevaccineerd, dan kan dat uit belangstelling zijn. Maar vaak ook met een reden: bijvoorbeeld omdat je in de zorg werkzaam bent - of omdat je met kwetsbare mensen in aanraking komt - of omdat je toegang wilt hebben tot een evenement of gebeurtenis waar vaccinatie vereist is. In al deze gevallen moet je antwoorden. Vaak is een direct antwoord vereist, zoals bij de toegang tot een evenement. Als je in de zorg werkt en je bent niet gevaccineerd, dan kun je je hieruit redden door een indirect antwoord: niet antwoorden maar wel ervoor zorgen dat er een vervanger komt die wel is gevaccineerd. Zodat uitsluitend zorg wordt verleend door mensen die zijn gevaccineerd. In de praktijk is in de zorg nu al meer dan 95% gevaccineerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100