Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een depressie/burn-out met homeopathische middelen te behandelen?

Zo ja welke dan? Ik ken het St Janskruid en valeriaan maar beschouw dat niet als echte homeopathische medicijnen, hoewel daar de meningen over kunnen verschillen natuurlijk..

Toegevoegd na 4 dagen:
Voor alle duidelijkheid, gezien de discussies die deze vraag oproept: ik ben mijn reguliere medicatie aan het afbouwen en zoek nu een tijdelijk alternatief tot ik weer op eigen kracht verder kan..en dan nog blijft dat laatste afwachten..
en ik noem het in mijn vraag "middelen" maar ik bedoel echt een medicijn...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet met homeopatische middelen, maar er zijn wel middelen in de fytotherapie zoals 5-HTP die depressieve klachten fors kunnen verminderen. Toegevoegd na 4 dagen: Als reactie op jouw toevoeging...ik heb zelf in het verleden een tijdlang effexor (een SRRI) voorgeschreven kregen en merkte eigenijk pas hoe zwaar verslavend dat spul is en hoeveel mensen er moeite mee hebben om er vanaf te komen. Wat ik toen heb gedaan is eerst overstappen op prozac (waarvan de ontwenningsverschijnselen minder erg zijn) en toen ben ik daar op een zondag mee gestopt...2 dagen later kwamen de afkickverschijnselen weer terug...na mijn eerste capsule 5-HTP heb ik nergens last meer van gehad (en ik voelde me een stuk beter). Ik ken persoonlijk 6 mensen in mijn omgeving die hetzelfde hebben gedaan (inclusief mijn vriendin) en bij iedereen heeft het geholpen. Maar dan komt dus de vraag: Welk medicijn gebruik je op dit moment?

Nee, dat is niet mogelijk, daar zijn namelijk geen wetenschappelijke bewijzen voor.

Het idee van homeopathie is dat de werkende stof ontzettend wordt verdund in water of alcohol. Zelfs tot zo ver dat de kans klein is dat er ook maar 1 molekuul van de werkzame stof in het homeopathische middel aanwezig is. Er is dan ook nog NOOIT wetenschappelijk bewezen (dus via een reproduceerbaar, en objectief gecontroleerd experiment) dat homeopathie werkt. Het enige dat wél echt werkt bij homeopathie, is het zgn placebo effect. Dat wil zeggen dat iets werkt doordat je gelooft dat het werkt. Artsen schrijven soms bijvoorbeeld placebo's voor voor moeilijk te definieren klachten waarvoor geen gericht medicijn te verstrekken valt. Dat zijn gewoon pilletjes met een beetje suiker erin, maar dat weet de patient niet, en waarempel, de klachten verminderen of verdwijnen zelfs vaak! Dus het antwoord is ja EN nee. Nee in principe is de werking van homeopathische middelen niet wetenschappelijk aan te tonen, maar het placebo effect zou wel degelijk kunnen werken!

Ik heb zelf goede ervaringen met van Nux Vomica D4 Dr. Vogel (bij overspannenheid (door stress) en misselijkheid) en Bloesem remedies (niet echt homeopathisch in de ware zin van het woord), hierbij kun je in de beschrijving jouw passende remedie bepalen. Bijv. Bach Rescue Remedy bij acute klachten, of Bach Olive voor herstellen of Walnut bij teveel open staan voor prikkels. Sterkte

Zelf ben ik sinds kort onder behandeling bij een klassiek homeopaat en ik heb er nu al baat bij. Zoek een goede homeopaat bij je in de buurt die aangesloten is bij de NVKH (www.nvkh.nl) Zij kunnen echt een hoop voor je doen. Zelf dokteren met kant en klare homeothathische middelen is nooit zo effectief als speciaal voor jou samen gestelde middelen. Probeer het gewoon. De behandelingen worden door de meeste ziektekostenverzekeraars nog vergoed ook.

Kira Forte Tabletten werken zonder bijverschijnselen. De werking zet niet meteen in gang, duurt ca. 2 weken. Je wordt er ook niet afhankelijk van.

op de 1e plaats zou ik zeggen ga naar een homeopatische arts en leg de vraag voor. dan is er nog je gezegde over st.janskruid en valeriaan. ik denk dat het eerder bij phytotherapie hoort en dat het werkt weet weet ik wel zeker. weet je, een burn-out / depressie is eigenlijk niet iets waar je zelf mee moet gaan dokteren..je zou ook eens kunnen proberen met een reiki-behandeling om in balans te komen.

Een burnout is niet te genezen met een homeopatisch of natuurgeneesmiddel. Ook niet met reguliere medicijnen. Je moet het echt helemaal zelf doen!! Wel kunnen sommige middelen je wel een beetje helpen, zoals Nux Vomica D4, dit middel geeft tijdelijk wat rust in je hoofd, neemt even het rusteloze gespannen gevoel weg. Maar jij zelf moet toch het echte werk doen. Allereerst je de vraag stellen, wat is de oorzaak??? Vaak is het een optelsommetje van alles bij elkaar. Maar het belangrijkste is het overzicht verliezen in je leven. Hierdoor stop je er meer energie in, dan er terug komt. Probeer een zo regelmatig mogelijk, gezond leven te leiden. Ga zoveel mogelijk naar buiten om te wandelen. Liefst uren lang, denk niet daar heb ik geen energie voor, nee gewoon doen!! Het lichaam moet werken!! Niets doen, klagen en zeuren dat je zo moe bent, is lastig voor je omgeving, maar nog erger voor je zelf, daar wordt je helemaal passief van en doe je niets meer. En dan ook geen koffie en alcohol drinken. Zo min mogelijk vlees eten. Veel water drinken en fruit eten.

Bouw niets af zonder je huisarts. Homeopatie is onzintherapie. Als je wil afbouwen, overleg met je huisarts en vraag of je de medicatie kunt verminderen. Probleem met dit soort geestelijke aandoeningen is dat je je zelf niet ziet zoals je werkelijk bent. Je mag van mij homeopatische middelen slikken (ze doen toch niks en als je genoeg geld hebt!) als je de reguliere medicijnen maar blijft gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100