Hoor ik betere financiële ondersteuning te krijgen?

Beste mensen,

Ik ben een meid van 19 jaar van gescheiden ouders, ik woon bij mijn moeder. Ik studeer niet en ik kan niet werken vanwege arbeidsongeschiktheid (bevestigd door het UWV). Ik kom helaas niet in aanmerking voor toeslagen of uitkeringen vanwege mijn jonge leeftijd. Alleen €50 bijstand. Het enige andere inkomen wat ik heb, is €200 alimentatie van mijn vader. De zorgtoeslag is lager dan mijn zorgverzekering. Vanwege ziekte ben ik ook uitgevallen op mijn studie, waardoor ik geen voorzieningen van DUO heb.

Onder de streep heb ik geen geld voor een hobby, niet genoeg geld voor mijn sociale leven, geen geld voor kado’s of om eens iets leuks te kopen voor mezelf. Mijn vriend vangt kosten op zodat ik hem/mijn vrienden kan blijven zien, terwijl dat eigenlijk de verantwoordelijkheid van mijn ouders is. Ik kan niet sparen voor dingen zoals een nieuwe telefoon en mijn kleding kan ik alleen betalen van budgetsites zoals Aliexpress of SHEIN.

Mijn ouders hebben wel genoeg voor hunzelf. Mijn moeder kan honderd(en) aan haar eigen hobby uitgeven en draagt niet bij aan bovengenoemde. Wél geeft ze een paar honderd aan mijn uitwonende broer van 21. Mijn vader betaalt alleen alimentatie. Hooguit wordt er ooit eens bijgedragen aan onverziene kosten.

Horen mijn ouders meer te geven? Ik het eerlijk van mij om hierom te vragen? Kan ik wellicht bij de gemeente/een andere instantie terecht hiervoor?

Alvast bedankt!
De bijstand is €250, maar de alimentatie wordt afgetrokken!

Toegevoegd op 24 March 2022 10:34: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Je ouders hebben onderhoudsplicht tot je 21e. Als ouder moet je voorzien in 'de kosten voor levensonderhoud en studie'. Afgezien van een paar technische details is dat gewoon hetzelfde als 'de kosten van verzorging en opvoeding' die je al betaalde toen uw kind nog minderjarig was. Vandaar dat het er niet toe doet of het kind nu studeert of niet. In het normale geval stel je het bedrag gewoon onderling vast, net zoals je dat hiervoor al deed met zak- en kleedgeld. Je kijkt wat het kind nodig heeft en wat je kunt betalen, en samen maak je daar afspraken over. Juridisch gezien is daar verder niets spannends aan. Uit bovenstaande blijkt, dat ook na je 18e zak- en kleedgeld moeten doorlopen. Dus voldoende om kleding van te kunnen kopen en ook wat geld over te houden voor je hobby's. Heb je al geprobeerd dit eerst informeel met je ouders te bespreken?

Bronnen:
https://www.ouders.nl/artikelen/onderhouds...
https://www.advocaten.nl/onderhoudsplicht-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100