Hoe weet ik of ik te maken heb met een echte incassobureau?

ik heb kort geleden iets aangeschaft( een soort licentie) door mijn PayPal gegevens op te geven. Nou krijg ik een incassobrief van een "incassobureau" genaamd Infoscore. In de brief staat dat ik een openstaande vordering heb van 43 euro alleen, kan dit incassobureau niet echt zijn wat mij betreft.

Ik heb eens even wat informatie over hun opgezocht en zie dat ze een website hebben die er professioneel uitziet met adresgegevens etc. Ook heb ik telefonisch contact proberen op te nemen hebben maar, krijg ik nooit iemand aan de lijn en ook op emails word er niet gereageerd. Ook de recensies op internet zijn allesbehalve positief. Ik las recensies van mensen die door Infoscore een brief hebben gekregen, dat het oplichters zijn en dat je helemaal niet moet betalen. Een incassobureau moet toch altijd bereikbaar zijn? Er staat in de brief niet eens concreet vermeld waarover de openstaande vordering gaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

“Echte” incassobureaus bestaan niet. Iedereen kan zo’n bedrijf beginnen. Een incassobureau is een onderneming die, ZONDER bijzondere bevoegdheden, in opdracht van, hoofdzakelijk, andere ondernemingen, openstaande vorderingen probeert te innen. Als een bureau lid is van de NVI geeft dat enige zekerheid. Leden van de NVI zijn incassobureaus die zich willen onderscheiden. Dat doen zij door gecertificeerd te zijn met het Incasso Keurmerk certificaat. Heeft u van doen met een NVI-incassobureau, dan weet u dat het bedrijf werkt volgens de criteria van het Incasso Keurmerk. In deze criteria zijn de nodige regels en normen vastgelegd waaraan het incassobureau zich moet houden. Hierop wordt toegezien door het onafhankelijke Keurmerkinstituut te Zoetermeer. Voordat een incasso-organisatie volwaardig NVI-lid is, moet het bureau dat zich aanmeldt voor het lidmaatschap een zogenaamde certificatie procedure van maximaal een jaar doorlopen. Zelf uitzoeken of een incassobureau betrouwbaar is, levert vaak het beste resultaat. Zoals je zelf merkt. Met klachten over incassobureaus kun je terecht bij: • geschillencommissie schuldeiser: geschillencommissie van de branche (indien aangesloten). • overheidsorganen (CJIB en deurwaarders): via de Nationale Ombudsman. • gerechtsdeurwaarders: Kamer van Gerechtsdeurwaarders (rechtbank Amsterdam). • Klachtenkompas.nl: de Consumentenbond stuurt je klacht direct door naar het bedrijf. Alle berichten zijn openbaar, zodat iedereen kan zien of en hoe je klacht wordt opgelost.

Toegevoegd op 04 October 2021 11:39: bron
Bronnen:
https://www.nvio.nl/leden
https://www.consumentenbond.nl/juridisch-a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100