Rekening betaald voor een vriendin, kunnen wij dat geld terug eisen?

Na zielige verhalen hebben wij twee jaren geleden een rekening van een vriendin betaald aan de gemeente. Gemeentelijke belastingen. Vriendschap inmiddels verbroken. Wij willen ons geld terug aangezien zij meerdere mensen heeft "geplukt". Contact opgenomen met de gemeente. Wij hebben genoeg bewijs. In de transactie staat haar debiteur nummer en notanummer. Gemeente heeft ons de informatie gegeven. Wij hebben zojuist kopieën van de documenten en een nette brief gestuurd met het verzoek het geld over te maken. Hoe sterk staan wij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is me niet duidelijk van wie je dat geld terug wilt vragen: van de gemeente of van de vriendin. Tegenover je vriendin sta je niet sterk. Als er verder geen afspraken over terugbetaling van het voorgeschoten bedrag zijn aan te tonen, dan zal het moeten worden beschouwd als gift aan haar. (Mogelijk is daar nog wel schenkbelasting over verschuldigd trouwens). Als terugbetalingsafspraken te bewijzen zijn, dan kun je nakoming daarvan proberen te vorderen. Tegenover de gemeente is evenmin sterk. Je kunt het betaalde bedag proberen terug te vorderen op grond van de zgn. onverschuldigde betaling (6:203BW). Of dat lukt is maar de vraag, want er is al twee jaar geleden bewust een bedrag overgemaakt naar de gemeente voor een specifieke factuur van iemand anders. Het is lastig vol te houden dat dit per ongeluk was en de gemeente had geen reden aan te nemen dat de betaling onjuist was. Er is door de gemeente wel geen prestatie aan jou verricht, maar ik kan me voorstellen dat de gemeente en ook de rechter het aannemelijk vinden dat er sprake was van een schenking.

Natuurlijk kun je het geld dat je voor vriendin betaald hebt terug eisen. Probleem is dat je iets moet bewijzen: wie eist, bewijst. -------------------------------------------------------- De rekening betalen voor vriendin is natuurlijk een vriendendienst en dat het je het geld terug verwacht(te) lijkt me duidelijk. Anders had je wel gezegd dat het een gift, een cadeau was. Logisch. Probleem is dat het enige harde bewijs de klantgegevens --haar klantgegevens-- en het rekeningnummer --jouw rekeningnummer--, niet voldoende is. Hierop staat bv niet vermeld als omschrijving: "voor je verjaardag!" Bewijs dat het betaald is, door jou betaald is, is het punt niet. Dit ligt vast bij de gemeente en ook in de overschrijving door VS. Vriendin lacht om een boete van >€100 en betaalt haar rekeningen niet. Dit tekent haar en bestempelt haar tot wanbetaler en ook nog eens niet slim, niet betaalde rekeningen worden duurder. Wanbetaler, geen geweten, niet fatsoenlijk. Niet iedereen kan dit, 'lenen' en vervolgens niet terugbetalen en achteraf alleen maar lachen. Tja, zo iemand zou je een oplichter kunnen noemen. De vriendschap heb je inmiddels opgezegd, begrijpelijk, maar minder handig om je geld terug te krijgen. Dit speelt al 2 jaar, er is een einde aan geduld. Heb je de irritante smsjes, bewaard? dat zou dus bewijs kunnen zijn. Hulp van een jurist, Juridisch Loket om te beginnen is nodig. Hier kan men vertellen wat precies de mogelijkheden zijn. Ook online zijn advocaten die gratis hulp toezeggen, eerste gesprek. Misschien is dat ook een manier om i.i.g. eerst meer informatie te krijgen voordat je stappen onderneemt. N.B. Het is de vraag, afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag, of het de moeite waard is om naar de rechter te stappen. Tenzij je vriendin een lesje wilt leren, Deborah, dat kan altijd 'at any price'. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100