"Waar krijgt u mee te maken als u een horecaonderneming wilt starten? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden.
Het stappenplan is een richtlijn. Het is mogelijk dat u nog andere verplichtingen hebt. (...)
Stappen
1. Bekijk het bestemmingsplan en kies uw bedrijfslocatie
De vestiging van uw horecabedrijf moet passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Zo niet, dan kunt u vragen om een wijziging van het bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening.
2. Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan
Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan hebt u meestal van uw gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Gaat u slopen? Dan is het mogelijk dat u een sloopmelding moet doen. (...)
3. Houd rekening met brandveiligheidseisen
Voor uw horecapand hebt u in veel gevallen een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken van uw gemeente nodig of moet u een gebruiksmelding bij uw gemeente doen.
4. Houd rekening met milieuregels
Als horecaondernemer hebt u te maken met milieuvoorschriften. Meestal is het niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen, maar kunt u volstaan met een melding van uw bedrijf bij de gemeente.
5. Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan
Als u een horecabedrijf start, kan het zijn dat u een exploitatievergunning horecabedrijf van uw gemeente nodig hebt. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid.
6. Registreer uw bedrijf als levensmiddelenbedrijf bij de NVWA
Produceert of verwerkt u levensmiddelen, of verkoopt u levensmiddelen? Dan moet u zich inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
7. Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode
Als u eet- en drinkwaren bereidt, moet u over een HACCP-plan beschikken. U kunt ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.
8. Vraag een drank- en horecavergunning aan
Verstrekt u in uw horecabedrijf alcoholische dranken? En worden deze in uw horecabedrijf genuttigd? Dan moet u een drank- en horecavergunning van de gemeente hebben. Uw horecapand en uw personeel moeten aan eisen voldoen.
9. Vraag een terrasvergunning aan
Als u een terras wilt plaatsen op uw eigen terrein of in de openbare ruimte, hebt u vaak een terrasvergunning van de gemeente nodig. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak.
10. Vraag een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aan (...)
Zie verder bij reacties
- Bronnen:
-
http://daretoo.nl/entry/689/je-grote-droom...
-
http://horecatweepuntnul.nl/restaurant-sta...
-
http://www.ondernemersplein.nl/stappenplan...