Is de beste rechtsvorm hier een stichting?

Ik ga een jaar lang - naast andere gerelateerde activiteiten - vrijwillig lesgeven aan kinderen om een onderwerp aan de kaak te stellen dat mij erg aan het hart ligt. Doel van dit project is het bewustzijn van kinderen over het onderwerp te vergroten en hun hier ook actief (met hun handen, niet alleen met hun hoofd) mee bezig te laten zijn. Verwachting is zo'n 48 uur pw werk. Ik zie vanuit de omgeving enorm veel animo om het project te steunen. Dit kan ik echter niet "zomaar" aannemen.

Omdat ik geen winstoogmerk heb, lijkt de meest logische optie een stichting. Echter ben ik in mijn eentje.Voor een stichting dient een bestuur aangesteld te worden. Brengt dat niet risico met zich mee dat het bestuur mag bepalen hoe mijn project er uit ziet? Een groot deel van de materialen heb ik mijn vrije tijd met veel liefde en enthousiasme ontwikkeld en van mezelf weet ik dat de visie en de drive heb om dit project gaande te houden. Een bestuur is echt wel te vinden maar ik wil het project dus heel dicht bij mijn eigen visie houden... Is dit in te dekken?

Nog een vraagje. Geld zou worden geïnvesteerd in de benodigde materialen voor het project, maar ik moet bijvoorbeeld ook mezelf in leven houden. Hoe zit dat dan? Mag ik zomaar een salaris en/of vrijwilligersvergoeding uit die stichting ontvangen? Als ik zelf deel uit zou maken van het bestuur sowieso niet toch?

Buiten de KVK (al geweest)... waar kan ik een professional vinden die hier verstand van heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat een notaris je hier het beste over kan informeren. Een bestuur is inderdaad noodzakelijk en daarvoor kies je dan mensen die jouw visie delen. Maar als je feitelijk alles alleen wilt beslissen, kun je beter kiezen voor een eenmanszaak of een BV. Ook binnen een stichting kun je een beloning ontvangen. Maar dat luistert allemaal nauw. " Mag een stichting iemand in loondienst hebben? Dit is een veel gestelde vraag. De wet legt een uitkeringsverbod op aan een stichting. Echter, dit verbod houdt alleen in dat het doen van uitkeringen waar geen of een ongelijkwaardige tegenprestatie tegenover staat verboden is. In een stichting die niet de ANBI-status van de Belastingdienst heeft gekregen, ben je volkomen vrij om beloningen toe te kennen aan het bestuur. Hier zijn geen beperkingen voor. Over het algemeen moet je hier wel inkomstenbelasting over betalen omdat deze beloning gezien wordt als inkomsten.(...) Een bestuurder van een stichting met ANBI-status mag geen bestuurdersbeloning ontvangen. Wel bestaat er voor bestuurders van een ANBI de mogelijkheid tot een minimale onkostenvergoeding en/of de vacatiegeldenregeling. De onkostenvergoeding houdt in dat er slechts een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte onkosten mag worden uitgekeerd. (...) Een bestuurder van een ANBI-stichting die ook als directeur in loondienst van de stichting werkt, kan leiden tot verstrengeling van belangen. Dan zou de bestuurder immers werkgever en werknemer tegelijk zijn. Het komt de interne controle niet ten goede en kan het vertrouwen van de donateurs schaden. Een bestuurder van een ANBI mag niet meer dan een vergadervergoeding ontvangen. Een directeur van een stichting kan zonder probleem in loondienst gaan werken, en daaruit een marktconform salaris ontvangen. Het kan wel zo zijn dat als een salaris erg hoog is, eventuele donateurs of subsidieverstrekkers wellicht minder gul worden omdat ze zien dat hun geld wordt besteed aan hoge salarissen. Dit blijkt immers uit de jaarrekening van de stichting. Het is toegestaan om werknemers in loondienst te hebben."  Toegevoegd na 5 uur: Correctie: een bestuur is noodzakelijk maar het kan bij een stichting uit 1 persoon bestaan. Dan moet statutair wel geregeld worden wat er gebeurt en hoe het gebeurt bij ziekte, langdurige afwezigheid, aftreden of vervanging van die ene bestuurder. Notariele akte is verplicht, inschrijven bij de KvK ook.

Bronnen:
http://www.nieuwestichting.nl/stichting-op...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100