Mag een winkel geld in rekening brengen voor contante betalingen?

Vroeger moest je nog wel eens transactiekosten betalen als je wilde pinnen in een winkel, maar stel dat een winkelier pin/creditcard betalingen juist wilt stimuleren, mag deze dan extra kosten in rekening brengen bij contante betalingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. "Kan ik met een wettig betaalmiddel overal betalen? Met een wettig betaalmiddel kunt u goederen of diensten betalen. Bijvoorbeeld met geld (biljetten en munten), een chipknip of pinpas. Maar de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier moet wel duidelijk aangeven als u bepaalde betaalmiddelen niet kunt gebruiken. Contant geld weigeren Dat een winkelier bepaalde munten of biljetten kan weigeren is niet wettelijk geregeld. De winkelier bepaalt dit zelf. De winkelier moet dit dan wel duidelijk aangeven, bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. 2 voorbeelden: Een houder van een benzinepomp weigert biljetten van € 100 voor de veiligheid. Een supermarkt accepteert bepaalde munten, zoals 1 en 2 eurocenten, niet bij contante betaling omdat het bedrag wordt afgerond. (...) Extra kosten bij contant betalen Soms worden extra kosten berekend als u met contant geld wilt betalen. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een chipknip of pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever strafkosten opleggen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren aangeven. (...)"

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ge...

Ja hij mag dat doen maar dient het wel aan te geven. De afhandeling van contant geld is duur voor de winkelier, geld wegbrengen of op laten halen, bij de bank worden kosten gerekend, tijd om te tellen, gevaar voor overvallen en zo zijn er meer redenen. De belangrijkste is de toch wel hoge kosten om contant geld richting de bank te krijgen en op je rekening gestort te krijgen.

Een winkel mag niet vragen om extra geld omdat ik contant wil betalen. Contant geld is een wettig betaalmiddel. Een winkel mag ook niet weigeren wanneer ik in kleine muntjes wil betalen. Dat is wel heel vervelend, maar niet verboden. Wel mogen ze aangeven dat ze bepaalde briefjes niet accepteren( " hier hebben we niet van terug" ) . Ook mogen ze bepaalde kassa's alleen voor pin-betalingen open hebben, als dat daarboven aangegeven staat. Niet alles is om te rekenen in tijd-is-geld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100