hoe kom ik aan een formulier waaruit blijkt dat ik invalide ben ?

Ik wil vrijstelling van motorrijtuigen belasting aanvragen , daarvoor moet er een verklaring van de dokter bij gevoegd , maar de dokter heeft daar ook geen formulier voor .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Let er wel op dat de invaliditeitsvrijstelling alléén geldt voor mensen die geboren zijn vóór 1 april 1918. Zie Bron 1. U vermeldt uw leeftijd niet, maar zo veel mensen van 94 jaar en ouder kom ik niet tegen op het internet. Het gaat ook maar om een kleine groep mensen die nog onder deze oude regeling valt. Maar bent u geboren vóór 1 april 1918 en voldoet u aan de overige voorwaarden, dan hebt u inderdaad een verklaring nodig. Daar is geen formulier voor; de arts moet gewoon een brief opstellen. Maar: een huisarts mag dit soort verklaringen officieel niet schrijven. Die mag namelijk een informatie over patiënten aan derden verschaffen. Het wordt in de praktijk soms toch gedaan, maar het is begrijpelijk als een arts dat niet doet. Toch zijn er wel mogelijkheden om toch aan een verklaring te komen. Als u niet in staat bent om u te voet, met (brom)fiets of met het OV te verplaatsen - wat één van de criteria is om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling - dan zult u te maken hebben met de WMO voor een rolstoel, scootmobiel en/of bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart hebben. U zou een kopie van het indicatierapport op kunnen sturen. Daar staat ongetwijfeld ergens in dat u niet kunt lopen. In uw medisch dossier zal dit ook wel ergens staan. Uw huisarts mag deze informatie niet doorgeven, maar het staat u geheel vrij om een kopie van een brief van uw specialist naar uw huisarts mee te sturen met de aanvraag. Een andere optie is om een andere dan uw eigen (huis)arts kunnen vragen om u te beoordelen en een verklaring te schrijven. Als u informeert bij artsen die bijvoorbeeld ook rijbewijs- en sportkeuringen te doen, kunt u vast wel een arts vinden die ook een verklaring zoals deze wil afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Als u NIET voor 1 januari 1918 bent geboren, komt u niet in aanmerking voor deze vrijstelling. Mogelijk kunt u dan wél in aanmerking komen voor het lagere bestelautotarief voor mensen met een handicap. Daarvoor kunt u voor in aanmerking komen wanneer u een bestelbus nodig hebt vanwege het vervoer van een noodzakelijk hulpmiddel dat niet in een personenauto vervoerd kan worden. Bijv. een elektrische rolstoel of scootmobiel, of wanneer u door uw handicap een handbewogen stoel niet in de auto kunt tillen (zie Bron2 voor verdere (inrichtings)eisen). Hiervoor hoeft u alleen een kopie van de toekenningsbeschikking van het hulpmiddel mee te sturen. Heeft u deze niet, dan is toch een - recente - verklaring van een arts nodig.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
Pardon: arts mag géén informatie...

De dokter hoeft hiervoor geen formulier te gebruiken. Hij kan gewoon een brief opstellen. (letterlijke tekst belastingdienst: U kunt met een verklaring van een (huis)arts aantonen dat u invalide bent.) Om de vrijstelling aan te vragen moet jij wel een formulier gebruiken. Misschien dat je daardoor in de war bent. Die vind je onder de volgende link http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verzoek_motorrijtuigenbelasting_vrijstelling

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100