Klopt het dat als iemand overlijd je niet bij die persoon zijn/haar bankrekening kan?

Ik heb dat laatst van iemand gehoord.
Die zei dat als je bijvoorbeeld getrouwd bent en je man (of vrouw) valt weg, en de bank weet dat, en de bankrekening staat op diens naam dat je er dan niet meer bij kan. Zelfs niet als je eigen inkomsten ook op die rekening gestort worden.

Klopt dit?
En hoe kan je dat dan goed laten zetten?
En hoe lang duurt dat?

Toegevoegd na 27 seconden:
Best lomp als dit zo is, hypotheek en alles zal toch betaald moeten worden...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat klopt dat je er niet bij kan. Alleen de rekeninghouder kan er bij. Dat kun je voorkomen met een zogenaamde "en/of" rekening. Bijvoorbeeld als de rekening op naam van "Piet en/of Marie" staat, kunnen Piet en Marie er beide bij. En bij overrlijden van één van de twee houdt de ander het beheer. Deze constructie wordt ook vaak toegepast als een zoon of dochter de financien van vader of moeder beheert.

Zie bovenstaande en als aanvulling uit eigen ervaring duurde dat bij mij 3 weken (ING) voordat de rekening gedeblokkeerd werd. Ik zou proberen bij de klantenservice bij je bank daar navraag naar te doen. Er is vaak een aparte afdeling / aantal personen die dit soort zaken behartigd. Suc6 verder.

Als de bankrekening alleen op de naam van je partner staat dan wordt er door een speciale afdeling van je bank eerst gekeken of er een testament is voor het geval dat de overledene in zijn testament bepaalde personen heeft uitgesloten van erfenis. Door die afdeling wordt ook gekeken of er na het tijdstip van overlijden grote bedragen zijn afgeschreven. Bedragen die afgeschreven zijn vanwege vaste lasten of het betalen van een uitvaart worden wel door de bank geaccepteerd. Bij een en/of rekening heb je daar geen last van. Toegevoegd na 2 minuten: Als betreffende persoon jou wel een machtiging had afgegeven dan vervalt deze machtiging bij zijn overlijden omdat zo'n machtiging alleen "bij leven" is. Toegevoegd na 5 minuten: Laatste had ik een en/of rekening over laten zetten naar 1 persoon en dat was binnen een dag via kantoor ING geregeld. Misschien dat het dus andersom ook zo snel gaat?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100