Mag een andere werkgever mijn huidge baas zomaar inlichten over een sollicitatie?

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik wou solliciteren voor een functie in een hotel en die heeft mijn huidige baas daar zomaar over opgebeld zonder mij daar iets van te zeggen, kan dit zomaar? nu weet mijn baas dat ik op zoek ben naar iets anders.

Weet jij het antwoord?

/2500

De wet verbiedt het niet dus het 'kan'/'mag'. Iets anders is, dat dit ronduit onfatsoenlijk is. Naar mijn mening moet je je afvragen of je wel voor die werkgever wil werken. Sollicitaties moeten vertrouwelijk behandeld worden en referenties inwinnen bij de huidige werkgever behoort alleen na instemming van de kandidaat-werknemer te gebeuren

Computoon heeft helemaal gelijk. Het is in principe onfatsoenlijk. Toch gebeurt het vaak, vooral als je binnen dezelfde branche solliciteert (bijv. je werkt in een hotel en solliciteert bij een ander hotel). Werkgevers kennen elkaar vaak via allerlei netwerken en hebben elkaar ook weer nodig, dus wordt er geen officiële referentie opgevraagd maar wordt er informeel informatie gedeeld. Als je dit niet wilt, is het beter om bij je sollicitatie heel expliciet aan te geven dat je sollicitatie vertrouwelijk moet worden behandeld.

Er is een serieuze evolutie op dit vlak, niet alleen nationaal Belgisch/Nederlands maar Europees vooral. Tot voor 1 april 2014 bijvoorbeeld diende een werkgever een personeelslid bij opzegging GEEN reden te vermelden, in zekere zin MOCHT hij dit zelfs niet. Sinds gisteren is de werkgever net VERPLICHT de reden te melden, het is nog niet duidelijk of dit op straf van nietigheid is (geen ontslag als hij dit vergeet), dan wel dat de regel niet zo streng is. In dezelfde aard ligt uw vraag: Enerzijds heb je de privacy waarop de werknemer zich beroept, waardoor niemand eigenlijk zomaar de werkgever mag benaderen met persoonlijke informatie, maar na alle Facebook-problematieken, zijn zowel wetgevers als uitvoerende macht (rechtspraak) tot de conclusie gekomen dat een job eigenlijk niet behoort tot het zuivere vlak van de privacy maar tot de publieke sfeer. Zo moet je meestal bij je nieuwe werkgever je ervaring opgeven en staat het je wel vrij om je vorige werkgevers NIET te vermelden, maar dan val je meestal zo al uit de selecties. Nu, in 2014, wordt het al de regel en dus 'normaal' dat men de vorige werkgever contacteert en in alle openheid over personeel spreekt. Net zoals advocaten onderling collegiaal zijn (wat soms tot woede aanzet tussen de partijen als dit ontdekt wordt), is er ook collegialiteit tussen werkgevers. Als je je job naar behoren hebt uitgevoerd, is dit trouwens echt in het voordeel. Zo werden recent nog kelners en koks aanvaard bij klanten van mij, met gesprekken met de vorige werkgevers, die uit de horecasector stapten en werd er ook aan mij als tussenpersoon in open verhaal vertelt wie goed was en wie niet. Een kok die ooit dronken stond te plassen in de kelder en omwille van anciënniteit niet vroeger was ontslagen, vliegt er natuurlijk uit om nergens nog in deze collegiale groep aan bod te komen (hij heeft een 'negatieve stempel' gekregen door dit ongehoorde gedrag, ook al was het uit dronkenschap). Dus, nee, er hangt niets emotioneels meer rond, en het tijdperk van 'dingen verzwijgen' lijkt weer wat plaats te vinden voor koele sollicitatiegesprekken, met als grote voordeel, dat je als personeelslid dus zelf ook hier mag om vragen en zelf open mag spreken over vorige werkgevers. Elk nadeel heeft een voordeel, elk nadeel een voordeel. Bijna alle werkgevers gaan trouwens ook al eens in Facebook snuffelen ook... Anonimiteit wordt zeldzaam, privacy verdwijnt met de verdere globalisering. Succes!

Wat voorgaande zeiden sluit ik me bij aan. Ik heb zelf ook meegemaakt dat ze achter je rug om informeren. Verstandig is om geen exacte namen of adressen te noemen in het vervolg. Alleen wat de functie was die je bekleed of beklede. Zet bij referenties neer: in nader overleg te verstrekken. suc6 met je sollicitatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100