Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom verkopen de bekende grote bouwmarkten bijna allemaal dezelfde merken en producten?

Komt dit door kartelafspraken of zijn er gewoon niet meer merken op de markt waaruit ze kunnen kiezen?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bouwmarkten gaan meestal naar dezelfde veilingen. Niet omdat ze het willen, maar vanwege de grootte van aanbod, aantal en bereikbaarheid van veilingen. Bouwmarkten kunnen op veilingen de producten zelf zien en houden zicht op prijs en kwaliteit. Bovendien zijn mensen vaak merkvast of neigen naar het kopen van bekende merken. Er zouden afspraken kunnen zijn, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Goeie vraag! Ik vraag mezelf ook wel eens af waarom ik nog van Praxis naar Gamma en dan weer naar Karwei 'jump' om iets speciaals te zoeken. Weinig kans!

Antwoord: De bouwmarkten zijn 'n grote eenheidsworst waar je voor bijzondere zaken (of advies) niet terrecht kunt. Dat's hun business. Voor een messing moertje M7 moet ik naar de speciaalzaak, en die kunnen door bovenstaand nog maar moeilijk overleven.....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het heeft te maken met het principe van vraag en aanbod.

De bouwmarkten richten zich op de amateurklussers.
De Nederlandse amateurklusser kan redelijk uit de voeten met de standaardklussen. Mede dankzij de vele klusprogramma's op de televisie, waar de meest gangbare klussen worden voorgedaan. Voor dit soort klussen hebben de bouwmarkten de gereedschappen en onderdelen voorhanden.

De meer specialistische klussen worden toch niet zo snel gedaan door de gemiddelde klusser. Er is dus ook minder vraag naar de producten die hiervoor nodig zijn. De meer ervaren klusser weet bovendien dan de weg naar de speciaalzaak wel te vinden.
(Lees meer...)
AlphaLimaSierra
14 jaar geleden
Vooral door vraag en aanbod, maar zeker ook door kartelafspraken.
De grote merken (o.a. Henkel) overheersen de markt, de kleine (soms betere) merken blijven achter of zijn slechts verkrijgbaar bij de speciaalzaken.
Zo gaat het ook in supermarkten.
Ik geloof dat Unilever de dikste vinger in de pap heeft..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding