Dit is niet zoals het hoort. In Burgerlijk Wetboek 7:610b staat het volgende:
"Indien een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, wordt de bedongen arbeid in enige maand vermoed een omvang te hebben gelijk aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden. "
Dit is het zogenaamde rechtsvermoeden van arbeidsomvang.
De eerste zes maanden kun je een werknemer met 0-uren contract betalen naar het aantal gewerkte uren, maar daarna krijgt de werknemer meer rechten. De werknemer krijgt na zes maanden ook loon als hij niet kan komen werken om redenen die buiten zijn of haar macht liggen.
Zo heb je als werknemer na zes maanden recht op uitbetaling van het gemiddeld aantal uren dat je, zoals hierboven al aangegeven, in de voorgaande drie maanden hebt gewerkt. Bovendien wordt na zes maanden aangenomen dat de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft met een omvang die eveneens gelijk is aan het aantal gemiddeld gewerkte uren in de voorafgaande drie maanden. Er zijn –in afwijking hierop- wel cao`s die de loonbetalingsplicht voor een onbepaalde tijd uitsluiten. Kijk daarom wat er in de cao over staat.
Stel dat je in augustus, september en oktober 80 uur per maand gewerkt hebt, dan zou je in december een loon moeten krijgen (van de werkgever dus) wat gebaseerd is op het gemiddelde van de afgelopen drie maanden. Ongeacht of je die uren ook daadwerkelijk opgeroepen bent.
Als je werkgever het niet eens is met het rechtsvermoeden, moet hij dit weerleggen. Hij moet bewijzen dat die extra uren van tijdelijke aard waren (maar uit de vraag krijg ik niet die indruk).
Uitzonderingen bij cao zijn mogelijk.
Roep echter nu juridische hulp in.