Wanneer mag een bedrijf zich koningklijk noemen?

Sommige bedrijven zetten het woord koningklijke voor hun naam. Wanneer mag dat en wat willen ze er mee zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De onderscheiding ‘Koninklijk’ is voorbehouden aan bedrijven, verenigingen of instellingen. Je krijgt dat ‘koninklijk’ recht van Hare Majesteit de Koningin maar dat gaat niet zo maar: één van de voorwaarden is dat de gerechtigde ten minste honderd jaar oud is! Predikaat ‘Koninklijk’ Daarnaast zijn er nog enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan: •zo moet het bedrijf, vereniging of instelling van zeer groot belang zijn in zijn vakgebied, •landelijke bekendheid genieten. Bijzonderheden •Het recht is op naam en wordt verleend voor een periode van maximaal 25 jaar (soms ook korter). Het kan echter te allen tijde worden ingetrokken. •Dit gebeurt in het geval een onderneming van eigenaar verandert, liquidatie, faillissement of surséance van betaling aanvraagt. Bij verenigingen: bij een wijziging van de statuten of liquidatie. •De verlening ‘Koninklijk’ wordt vastgelegd in een oorkonde. Deze oorkonde moet worden terug bezorgd na verval of intrekking van het predikaat! Koninklijke Hofleverancier •Aan het recht is automatisch verbonden dat het Koninklijke wapen mag worden gebruikt op briefpapier, op een eigen vlag enz... zelfs in een buitenlandse taal. •De Nederlandse titel luidt: ‘ Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Voor andere talen wordt dan toegevoegd: ‘By Royal Warrant’, ‘Par Ordonnance Royale’, ‘Durch Königlichen Erlass’ of ‘Por Concessión Real’. •Het predikaat mag niet worden verbonden aan een specifiek ‘produkt’.

Bronnen:
http://samenleving-en-ontwikkeling.infoyo....

De Koningin kan verenigingen, stichtingen en ondernemingen het recht toekennen het predikaat Koninklijk te voeren. Het predikaat Koninklijk wordt aan grotere ondernemingen verleend. Het predikaat Hofleverancier is bestemd voor bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf. Een predikaat wordt verleend voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit. Bron: http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=4472 http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=4475 (RJ)

Bronnen:
http://www.hofleverancier.com/

Als een bedrijf langer dan 100 jaar bestaat krijgt het ook die titel.

Koninklijk kan alleen na een periode (volgens mij 100 jaar) met toestemming va het koninklijk huis, hofleverancier vrijwel direct als ze tevreden zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100