Werkt economie echt zo simpel?

Het is augustus in een dorpje aan de kust van de Zwarte Zee. Het regent en het dorpje lijkt verlaten. Het is een moeilijke tijd. De inwoners zitten allen in de schuld en leven op krediet. Plots verschijnt een rijke toerist ter plaatse en stapt het enige hotel van het dorpje binnen.
Hij legt een bankbiljet van 100 Euro op de balie en gaat naar de eerste verdieping om een kamer uit te zoeken.

De hotel eigenaar pakt de 100 Euro en gaat naar de slager om zijn schuld te betalen.

De slager pakte die 100 Euro aan en gaat spoorslags naar de varkensboer om zijn schuld te betalen. Die op zijn beurt rent naar de verpachter en betaalt zijn schuld af.
De verpachter haast zich naar de enige prostituee in het dorp, die vanwege de crisis haar diensten op krediet aanbiedt, en betaalt aan haar zijn schuld.

De prostituee haast zich naar het hotel en betaalt aan de hotelier de kamerhuur voor de nacht waar zij haar werkzaamheden heeft verricht.
De hotelier legt de 100 Euro terug op de balie. Op dat moment komt de rijke toerist naar beneden, neemt de 100 Euro van de balie omdat hij niet tevreden is over de kamer. Moraal: niemand heeft iets verdiend, maar het hele dorp is schuldenvrij.

Is het nu echt zo makkelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Economie is inderdaad erg simpel, ook de uitgebreidere economische wetten. Wat het moeilijk maakt is dat mensen hun deel van de markt gaan beschermen, meer geld willen maken met hun geld. In je verhaal heb je geen renten gerekend, als je dat wel had gedaan kwam het niet zo mooi uit, want alleen de looptijden van de schulden zijn al verschillend. Je hebt het over de enige prostituee, die heeft dus een monopolie en zal haar diensten duurder verkopen om zo uit de schulden te blijven, de prijs blijft stijgen tot er de omzet erdoor daalt (door een dalende afzet). Mensen geven de problemen, die willen rijk worden, lenen geen geld uit om een ander te helpen, maar om er meer geld voor terug te krijgen. Economie is simpel, simpele wetten. Helaas is economie zeer nauw verbonden met mensen, en dat maakt het toch ingewikkeld. Vandaar dat de oplossing voor de crisis nog niet zo makkelijk is, je moet met vreselijk veel factoren rekening houden, en ook nog eens het gedrag van de consumenten en investeerders voorspellen.

Ja Toegevoegd na 2 minuten: Als iedereen elkaar evenveel uitgeleend heeft en iedereen evenveel aan schulden heeft, dan kan je alle schulden tegen elkaar wegstrepen.

ik denk het niet. oke ze zijn allemaal de schuld even kwijt. maar niemand heeft winst gemaakt en dus begint de ellende weer opnieuw. het hotel is het geld van de klant kwijt maar heeft wel kosten. zo is het bij elk bedrijfje wat je opnoemt. dus komen ze weer met hetzelfde probleem te zitten

Het principe is heel simpel. Dat is de magie van het geld. Helaas in de praktijk werkt dat niet zo. Ergens blijft het geld hangen of verdwijnt naar iets anders, waardoor een kink in de kabel komt. Stel dat de slager niet zijn schuld had afgelost maar naar de prostituee was gegaan? Dat is wat in het dagelijks leven gebeurt.

Stel dat ze allemaal een schuldbekentenis ondertekend hebben, dan zou de hotelier naar de slager kunnen gaan en vragen de schuldbekentenis van de prostituee te ruilen voor de zijne zodat de hotelier schuldenvrij is. De slager ruilt de schuldbekentenis van de prostituee met de zijne bij de varkensboer en is schuldenvrij. De varkensboer gaat naar de verpachter, ruilt en is schuldenvrij. De verpachter gaat naar de prostituee en ruilt zijn schuldbekentenis om met die van haar waarna iedereen schuldenvrij is.

Geld is altijd al gewoon een middel geweest om de ouderwetse ruilhandel te vervangen. Je draagt in principe een soort schuldbekentenis over (het bankbiljet dus). Omdat iedereen aan de ander een dienst heeft verleend (die ook nog eens van gelijke waarde is), kun je dit met gesloten beurzen afhandelen. Het geld is dan ook slechts de handige tussenpersoon tussen de ontvanger en de leverancier van de betreffende dienst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100