hoe regel ik het zo dat ik een rekening kan openen voor een project dat aan t opzetten ben zonder dat mijn bijstand in de knoop komt?

Hoe regel ik het zo dat ik een rekening kan openen voor een project dat aan t opzetten ben zonder dat mijn bijstand in de knoop komt?

Ik ben een sociaal project aan het opzetten, en zit zelf in de bijstand.
Nu ben ik zover dat ik een rekening nodig heb, waar eventuele donaties op gestort kunnen worden en waar kosten die ik maak vanuit betaald kunnen worden, allemaal nog heel kleinschalig. Maar ik heb een bijstand--uitkering en kan zelf dus geen (zakelijke ) rekening openen en als ik het op mijn rekening laat storten word het natuurlijk gezien als inkomen) Ik ben al op zoek naar een stichting om onder te mogen vallen maar tot t zo ver is, hoe kan ik toch zorgen dat het project kan ontvangen en uitgeven?!(ik ben dus helemaaaaaal niet zakelijk, had alleen een idee dat ik wil omzetten tot praktijk).

Dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zie dat je geen winstoogmerk hebt en dat een stichting oprichten (nog?) niet aan de orde is. Voor geld dat niet van jou is, wil je liefst een zakelijke rekening hebben. Je bent dan vertegenwoordiger of bestuurslid, maar het geld is duidelijk niet van jou. Een paar jaar geleden had ik zoiets bij de hand: deed met vrienden een klein, eenmalig non-profit project waarvoor we niet naar de notaris wilden. Heb veel banken gebeld en ING was toen de enige waar je ook zonder KVK-inschrijving een zakelijke rekening kon openen. Toen gold je dan als "informele stichting of vereniging", ik kan alleen niet vinden of dat nu ook nog kan zonder KVK-inschrijving. Enerzijds kun je op hun site een "verklaring van vereniging" vinden die speciaal is voor verenigingen die niet zijn ingeschreven bij de KVK (afbeelding hieronder) maar anderzijds vind ik als ik via "aanvragen starterspakket" even wat 'test'-velden invul zonder de aanvraag te verzenden weer een melding dat je vanaf 2010 geen zakelijke rekening meer kunt openen zonder KVK-inschrijving. Maar: bij andere banken kon het een paar jaar geleden al niet, dus als ik jou was zou ik bij de ING beginnen met informeren hierover. Als KVK-inschrijving niet nodig is, kun je een zakelijke rekening openen als vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Je hebt dan geen statuten of notaris nodig. Wel zijn bestuursleden dan hoofdelijk aansprakelijk bij schulden, wat niet zo zou zijn als je het regelt via de notaris. Zou je trouwens op den duur geld/tijd/etc. hebben om alles alsnog vast te laten leggen bij de notaris, dan wil je waarschijnlijk een stichting oprichten en geen vereniging. Dat zou je dan eens goed uit moeten zoeken. Als een KVK-inschrijving wel verplicht is voor het openen van een zakelijke rekening, kun je je - zolang je het niet via een notaris regelt - nog steeds alleen inschrijven als vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Voor de KVK ben je dan een informele vereniging. Voor de volledigheid zou ik navragen bij de sociale dienst: -Hoe zij tegen een zakelijke rekening aan kijken als jouw stichting of vereniging niet is ingeschreven bij de KVK -Hoe zij ermee omgaan als je wel staat ingeschreven maar als geen notariële stukken zijn -Of je toestemming nodig hebt om deze activiteiten uit te voeren en wat je moet doen om te voorkomen dat dit gezien wordt als belemmering voor reïntegratie En bij de KVK: -Of en hoe je een inschrijving als informele vereniging eventueel later kunt wijzigen in stichting

Bronnen:
http://www.kvk.nl/ondernemen/aansprakelijk...
http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen

Normaal gesproken wordt iedere rekening die jij opent, opgeteld bij jouw vermogen en verrekend met je uitkering. Maar ga eens een gesprek aan met de uitkerende instantie, dit is een prachtig doel, waar je, zover ik het begrijp, geen cent aan verdiend. Misschien kunnen zij je hiermee helpen. Anders is het een optie om de rekening op naam van iemand te zetten, die geen uitkering heeft, misschien 1 van je medewerkers, als je die hebt.

Dan zal je een stichting moeten oprichten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100