Is het verplicht een nacalculatie van post.nl te betalen?

Volgens mij was een brief precies 20 gram en voldoende gefrankeerd; volgens hun 3 gram meer en dus onvoldoende gefrankeerd. Zij hebben het poststuk toch verstuurd en brengen nu 3 euro in rekening. Een bezwaar tegen deze handelswijze wordt niet ontvankelijk verklaard. Ze hadden het bewuste poststuk toch ook kunnen retourneren.

Weet jij het antwoord?

/2500

En ja, feitelijk ben je verplicht om het te betalen. Je maakt immers gebruik van de diensten van de PostNL, dus dat betekent ook dat je accoord bent gegaan met de kosten hiervan. Een weegschaal thuis kan een ander gewicht aangeven dan die van de PostNL, maar omdat deze laatsten geijkt (voldoet aan de wettelijke standaard) zijn, zullen ze preciezer zijn dan een thuisweegschaal. Dus ze mogen uitgaan van de zelf vastgestelden waarden. Het is wel een raar bedrag dat je moet betalen, want als je 3 gram teveel zou hebben, dan zou je voor bezorging in Nederland 1,80 moeten betalen en daarbuiten 2,40. Toegevoegd na 2 uur: Ik heb je vraag trouwens zo gelezen, dat jij de verzender van de post bent. Als je de ontvanger bent, ga je accoord met het betalen van de porto als je het poststuk accepteerd. Als je het terug in de brievenbus had gedaan (met mededeling erop), wordt dit gezien als een weigering en wordt deze (indien mogelijke) terugbezorgd. Dus als je accepteert, moet je ook betalen.

Bronnen:
http://www.postnl.nl/voorthuis/brief-verst...

Nee, je bent niet verplicht deze te betalen. Postnl probeert de kosten op de ontvanger te verhalen, terwijl de verznder de klant is bij postnl. Niet betalen heeft geen gevolgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100