Eigen bedrijf als hobby

Ik maak kraamkadootjes als hobby.Af en toe verkoop ik ook wat omdat er wel wat intresse is.Nu zou ik het leuk vinden om me in te schrijven bij KvK.Maandelijkse verdiensten zijn niet veel.Sommige maanden 150 tot 200, sommige maanden helemaal niks.Kan ik officieel iets starten?Hoe pak ik dat aan?Het gaat me er meer om dat mensen me niet als zwartwerker zien en het gaat me ook niet om winst te maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je zo weinig verkoopt kan je dat ook via Marktplaats doen. Dan hoef je echt geen KVK nummer te hebben, dan is het puur hobby en vrijetijdsbesteding.

Als winst maken niet je doel is, zie je je waarschijnlijk ook niet als ondernemer. Inschrijving bij de KvK is verplicht "als u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken." Je levert goederen. Je vraagt er een vergoeding voor. Maar 'neem je regelmatig deel aan het economisch verkeer'? (Niet een enkele keer wat verkopen maar met zekere regelmaat.) Uit het soort werk dat je doet volgt al dat je meer dan één opdrachtgever hebt en dat je het werk naar eigen inzicht kunt uitvoeren. Allemaal dingen die op 'een onderneming' wijzen, hoe klein dan ook. De site van de Kamer van Koophandel merkt echter al op: "soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die u in uw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn." Als dat allemaal van toepassing is, is het misschien toch een goede gedachte om je bij de KvK in te schrijven. Maar ook om een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst om als ondernemer voor de BTW gezien te worden (dat is nog wat anders dan ondernemer voor de Inkomstenbelasting). Je moet dan BTW in rekening brengen aan je klanten over je omzet. Maar je mag dan ook de BTW in aftrek brengen over de artikelen die je hebt ingekocht om je producten te maken. Denk dan ook aan het bijhouden van een administratie, hoe beperkt ook. Als het daarvoor allemaal te klein is, en je toch regelmatig "deelneemt aan het economisch verkeer" (handelt dus) met de bedoeling om winst te maken en die winst ook redelijkerwijs te verwachten is, dan moet je de opbrengsten opgeven in je aangifte inkomstenbelasting en mag je de aangeschafte materialen als kosten daarop in mindering brengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100