Klopt het dat als je een appartement koopt waarbij je maandelijks voorschot g/w/l hebt, je dan wat dat betreft niets meer hoeft te regelen?

Of moet dat nog wel?
Ik wil een plaatje hoe dat zit, ik snap het niet zo goed, ook niet na het lezen van de andere gestelde vragen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een appartement koopt, neem je bij de overdracht samen met de verkoper de meterstanden op. Het is verstandig dit op papier te zetten en te voorzien van datum en allebei jullie handtekeningen. Hier zal de makelaar meestal ook wel aan denken. Daarna kan je zelf een bedrijf uitzoeken die jou het gas en electra mag gaan leveren. Omdat er nogal prijsverschil in kan zitten, is het verstandig op internet te kijken op onafhankelijke vergelijkingssites. Heb je een bedrijf uitgezocht, dan meld je je daar aan. Ze zullen dan vragen om de datum van overdracht en de meterstanden. Wat water betreft zit je meestal vast aan een vast bedrijf. Ook hier moet je je even aanmelden. De bedrijven proberen te schatten wat je ongeveer gaat verbruiken. Dit doen ze op basis van enkele gegevens, zoals bijvoorbeeld soort huis, verbruik van vorige bewoners, je gezinssituatie, e.d. Zo bepalen ze het bedrag dat je aan voorschot moet gaan betalen. Later als je de meterstanden weer hebt doorgegeven (met een 'slimme' elektrameter gaat dat vanzelf), wordt duidelijk wat je echte verbruik is. Als dit afwijkt van de schatting, krijg je of geld terug, of je moet bijbetalen. Vaak wordt het bedrag van de voorschotten dan ook aangepast, zodat dit dichter bij je werkelijke verbruik ligt. Uiteindelijk betaal je dus gewoon wat je verbruikt. Niets meer en niets minder.

Op http://www.vvehoefplanv.nl/product_4.html (de site van de VVE van de betreffende flat) lees je al het nodige. Het komt er eigenlijk op neer dat je voor de verwarmingskosten het voorschot betaalt via de vereniging van eigenaren of soms ook rechtstreeks aan het bedrijf wat de afrekeningen verwarmingskosten maakt. Jaarlijks wordt dat afgerekend aan de hand van het werkelijk verbruik van warmte. Voor gebruik eigen elektra en gas (voor koken indien van toepassing), moet je het waarschijnlijk wel rechtstreeks regelen met het energiebedrijf. (het kan ook zijn dat je elektrisch moet koken en er geen gasaanslutiing is). Elektra voor de algemene ruimten (hal, lift etc. zit bij de servicekosten in). Dus bij de servicekosten zit wel het voorschot verwarming in maar niet het voorschot voor eigen elektragebruik en gas (indien aanwezig voor koken). Dat voorschot is standaard vastgesteld op 78,00, maar het kan uiteindelijk natuurlijk lager of hoger uitkomen, afhankelijk van je stookgedrag. Maar voor de financiële "begroting" hoef je bovenop de servicekosten dus geen rekening meer te houden met eigen kosten voor verwarming omdat die daar al in zitten.

Ytje, als voorbeeld gekeken naar het appartement op de door jou aangehaalde site. De servicekosten bedragen € 212,- per maand waarvan € 78,- een voorschot is op de stookkosten. Dus er kan nog heel wat wat bijkomen. De vraag is of bij deze centrale blokverwarming de kosten het meest juist en eerlijk verdeeld worden. Gas zit er niet bij; waarschijnlijk is er geen gasaansluiting, dus een eigen cv is niet mogelijk. Het is de vraag of dit informatie volledig transparante en duidelijk is. Zo staat er kosten water en elektriciteit, maar dan kan ook zijn voor schoonmaken en de verlichting van gemeenschappelijke ruimten en blokverwaring. Dus niet voor je eigen water- en elektraverbruik in de woning. Ook is er sprake van telefoon en internet. Daarbij dezelfde vraag. Ook sprake van WA maar dat is waarschijnlijk niet de WA verzekering particulier als je als voetganger of fietser iemand schade toebrengt. Ook de inboedelverzekering moet je in ieder geval zelf regelen. Conclusie: Bij geen enkel appartement is het hetzelfde. Bij sommige appartementen is er geen vereniging van eigenaren maar is er een cooperatieve vereniging, waarbij je niet het eigendom krijgt van het appartement. Dan ben je zelfs gebonden aan de cooperatieve, doorgaans duurdere hypotheek. Vraag informatie op bij anderen, maar ook documentatie bij Vereniging Eigen Huis. Je weet niet wat je niet weet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100