Heeft de euro te maken met de huidige krediet crisis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de kredietcrisis is als volgt ontstaan: Aan het eind van 2001 daalden de beurzen van de internetbedrijven. Deze bleken niet zoveel waard als veel beleggers en investeerders in eerste instantie verwacht hadden. De centrale banken wilden een recessie voorkomen door hun rentetarief te verlagen. Zodoende hoopten zij het vertrouwen in die markt te herstellen. Dit rentebeleid zorgde ervoor dat in West Europa en de Verenigde staten veel ‘gemakkelijk geld’ beschikbaar kwam. De rente stond dus laag, mensen kwamen gemakkelijk aan geld. Maar met de beurskoersen ging het niet zo goed. De banken die het geld uitleenden kwamen daardoor in de problemen. Ze hadden maar weinig opbrengsten en winsten. Daardoor namen ze grote financiële risico’s; Een groep Amerikanen die in principe geen genoeg inkomen hadden kregen een toch een zogenaamde ‘subprime’-hypotheek. Een hypotheek die eerste paar jaar een lage rente had, maar die daarna sterk omhoog ging. De banken gokten erop dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen. De huiseigenaar kon met de overwaarde van zijn huis de bank betalen. Enige tijd ging dit beleid van de bank goed. De banken vergisten zich echter. In het eerste halfjaar van 2007 daalden de huizenprijzen. De rente steeg ondertussen weer. De huiseigenaren met deze hypotheken moesten wegens gebrek aan geld hun huis uit. Maar, de banken hadden hiermee nog niet hun geld terug. Hierdoor is dus de kredietcrisis ontstaan!

nee

Nee, de Euro is best een sterke munt. De crisis heeft meer met vertrouwen in de economie te maken, dit staat los van de valuta. Dit vertrouwen is ineengezakt door problemen bij (voornamelijk Amerikaanse) banken en gaat nu als een olievlek over het hele economische spectrum.

ja

het is eerder andersom, door de crisis krijgt ook de (sterke) euro er behoorlijk van langs maar maakt Nederland wel steeds oninteressanter voor niet-euro landen. Denk dan aan handel en toerisme

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100