Krijg je doorbetaald als je ontvoerd bent?

Zoals in het geval van Sjaak Rijke. Sinds nov. 2011 is hij ontvoerd in Mali. Dat is nu al 8 maanden geleden. Al die tijd heeft hij natuurlijk niet kunnen werken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wet zegt het volgende: "Geen loon is verschuldigd voor de tijd gedurende welke de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht." (artikel 627 van deel 7 van het burgerlijk wetboek) Dus de hoofdregel is: niet gewerkt, dan geen loon. De uitzondering hierop is als het de schuld van de werkgever is dat de werknemer geen arbeid kon verrichten (7:628 lid 1 BW). In het geval dat je ontvoerd bent dan heeft de werkgever geen rol in het niet kunnen werken en hoeft deze dus geen loon te betalen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/Boek...

Ik heb nagezocht en begrepen dat de heer Rijke NS-machinist is, in loondienst dus. Als er geen uitzondering is, geldt de hoofdregel: 'geen werk, geen loon'. (BW 7:627: Geen loon is verschuldigd voor de tijd gedurende welke de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht.) Dat geldt bijv. ook voor mensen in loondienst die in de gevangenis zitten. Maar ik kan me goed voorstellen dat een werkgever in het geval van een ontvoering uit menselijk oogpunt het salaris doorbetaalt. Hier is mij verder overigens niets over bekend.

Ik vind dit een bijzonder creatieve vraag. Een goede dus ook. Lang leve google: in diverse CAO's is hier iets over opgenomen. Meestal onder het kopje "overlijden en vermissing". Dat betekent dat er een overlijdensuitkering uitbetaald kan worden aan de partner van de ontvoerde als het vermoeden bestaat dat de werknemer is overleden. Of - naar besluit van de werkgever - al eerder. Dat kan dan gaan om bijvoorbeeld een bedrag ter hoogte van 3 maanden loon dat in één keer wordt overgemaakt tezamen met het vakantiegeld over die periode, maar het kan ook gaan om enkel en alleen nog eventueel verschuldigd vakantiegeld. Verder denk ik dat er bijzonder weinig bij wet is geregeld in zo'n situatie. De achterblijver zal - als die geen eigen inkomen heeft - waarschijnlijk een Bijstandsuitkering kunnen krijgen.Wanneer een bedrijf hier de financiële ruimte voor heeft, zal misschien uit coulance soms (een deel van) het loon worden doorbetaald, maar wettelijk gezien lijkt het me allemaal zeer lastig voor de achterblijvers. Een werkgever hoeft immers geen loon door te betalen als iemand niet komt werken. Iemand is niet ziek én komt niet naar de bedrijfsarts, dus er is geen sprake van loondoorbetaling bij ziekte, en WW kan niet gegeven worden aan iemand die niet beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Dan is er dus een overlijdensuitkering voor zover dit is opgenomen in de CAO, en verder eventueel tijdelijk de Bijstand en verder hopelijk een goed persoonlijk sociaal vangnet.. Toegevoegd na 2 minuten: Wacht, ik vergeet m'n bronnen:

Bronnen:
http://www.digitaleams.nl/digitalecao/cms/...
http://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments...
http://www.wvoi.nl/default.asp?cid=1&extra...

tenzij men aangeeft op vakantie te zijn of zich ziek zal melden, vrije dagen op neemt ivm de ontvoering (maar dit gebeurd vrijwel altijd onverwacht) is het antwoord: nee vandaar de compensatie door het vragen van losgeld. (ik ben klaar voor de minnetjes hoor!)

Officieel zal deze meneer niet doorbetaald worden maar misschien heeft zijn werkgever wel een potje voor bepaalde onvoorziene omstandigheden? Er bestaan wel verzekeringen die de schade dekt maar dat is niet voor de "gemiddelde" werknemer! Citaat: Ontvoering en afpersing lijkt in Nederland nauwelijks voor te komen. Maar voor multinationals, reizend MKB, vermogende en reizende particulieren en hulpverleningsorganisaties is er een reëel risico. De Kidnap&Ransom-verzekering (K&R) dekt de financiële gevolgen van ontvoering, gijzeling en afpersing – of de dreiging daarvan– van personen. De polis staat tevens garant voor een uitgebreide hulpverlening aan het slachtoffer en zijn relaties. De dekking van de Kidnap&Ransom-verzekering bestaat uit vijf elementen: ontvoering / losgeld. afpersing persoonlijk letsel. detentie. afpersing schade aan eigendommen. onkosten in verband met ontvoering / afpersing. U krijgt bijvoorbeeld toegang tot de diensten van Corporate Risk International (CRI). Dat is een wereldwijd opererende crisis respons organisatie. Deze organisatie bestaat uit mensen die een politie- of militaire achtergrond hebben. Zij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van zware criminaliteit. De crisis consultants zullen u met raad en daad bijstaan. Hun diensten worden volledig door ons betaald. Daarnaast dekt de polis een groot aantal kostenposten zoals: de salarissen van ontvoerde mensen extra veiligheidsmaatregelen kosten voor medische of psychische bijstand tipgeld Ik vind dat er hele interessante onderwerpen in de bron staan!

Bronnen:
www.doorneweerd.nl/produkten/geboeid-door-het-werk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100