Belasting vraagt"was U in 2011 verplicht verzekerd. voor volksverzekering?"

Op belst.aangifte staat "was U in 2011 verplicht. verz. voor volksverz?" Ik woonde in 2011: 4 maanden in buitenland. + 6 maanden in Nederland van geleend geld laatste 2 maanden bijstandsuitkering. Na zoeken op t internet kan ik niet vinden welke situatie op mij van toepassing is. In toelage staat dat men {vaak}verplicht verzekerd moest zijn in betreffende jaar. De laatste 2 maanden dus wel, maar de overige 10?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze vrag kun je het best voorleggen aan de belastingtelefoon. Telefoon: 0800 - 0543, zij zijn de experts bij uitstek.

Van de toelichting in het aangifteprograma: "Was u een deel van het jaar verzekerd voor de volksverzekeringen Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (Anw) of Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Dan betaalt u alleen premie over deze periode. U vermeldt dan in uw aangifte de periode dat u verzekerd was." En ook: "Woonde u in 2011 in Nederland, maar werkte u zowel in Nederland als in het buitenland? Dan was u in Nederland verplicht verzekerd, ook als 1 van de 2 banen een bijbaan was. U betaalt dan in Nederland premie over uw binnenlandse en buitenlandse inkomen. Behalve wanneer u in het buitenland verzekerd was volgens een afspraak van de SVB met de bevoegde buitenlandse instantie. U vermeldt dan in uw aangifte dat u vrijstelling had van de premie AOW, Anw of AWBZ. Meer informatie over werken in 2 landen staat in de brochure 'Werken in twee landen' van de SVB. " Op een andere site van de overheid: "Inwoners van Nederland zijn in principe verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Ook zijn sommige mensen die niet in Nederland wonen, maar hier wel werken, verplicht verzekerd. Op deze algemene regels bestaan uitzonderingen. " Ik zou op basis van het voorgaande zeggen: 8 maanden in ieder geval verzekerd en 4 maanden niet, tenzij er een uitzonderingsregel op die 4 maanden van toepassing is. Maar het is de moeite waard om dit na te vragen bij de Belastingdienst.

In principe bent u het hele jaar verplicht verzekerd voor de premie volksverzekering, tenzij u in de vier maanden in het buitenland inkomsten uit arbeid hebt gehad, waarbij u in dat land premies afgedragen heeft. Toegevoegd na 20 minuten: Ter verduidelijking: In principe bent u niet verzekerd voor de volksverzekeringen als u niet in Nederland woont. Maar ik ga er vanuit dat u hiervoor wel in Nederland gewoond heeft. Volgens de Belastingdienst is er pas sprake van migratie als u de intentie heeft om langer dan twaalf maanden in het buitenland te verblijven. In dat geval bent u dus gewoon binnenlands belastingplichtig, en dus ook verzekerd voor de volksverzekeringen. Een uitzondering is als tijdens uw verblijf in het buitenland in dat andere land werkte, en daar premies voor de plaatselijke volksverzekering betaalde. Let er dan wel op dat u dat inkomen wel op moet geven.

Bronnen:
Elsevier Belastinggids 2011, 10.7; 48.1

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100