Gerechtsdeurwaarder reageert met beslaglegging op betalingsvoorstel. Is dit normaal?

Op een openstaande schuld heb ik een voorstel tot een betalingsregeling gedaan aan de gerechtsdeurwaarder. Het antwoord van de gerechtsdeurwaarder is: een beslaglegging op de inboedel. Waarom wordt er niet gereageerd op mijn voorstel?

Er werd hiervoor een eis gedaan van 8 termijnen van €157.- per maand.
Dankzij een scheiding heb ik al veel schulden en leef op 90%.
Per maand moet ik zien rond te komen van €189.- hier dien ik eten, water, eigen bijdrage ziektekosten, telefoon, kleding, internet van te betalen.
€157.- Zag ik als dreigement en heb hier op gereageerd met een specificatie, kopietjes en een betalingsvoorstel wat ik zelf van de €189.- wilde betalen.
De enige reactie is een beslaglegging.
Is dit normaal?
Waarom wordt er niet gereageerd op mijn betalingsvoorstel?
Wil een deurwaarder dan zo graag extra exploten a €82.- in de bus gooien?
Zitten er op zo'n kantoor nog wel normaal denkende mensen?
Of worden er gewoon te idiote procedures gevolgd?
(er valt overigens op zeer weinig beslag bij mij te leggen, weer als gevolg van de scheiding, dus wat mij betreft mogen ze komen als dat mij van mijn schuld af helpt)

Weet jij het antwoord?

/2500

Gaat het hier om een dwangbevel of om een civiele procedure? In dat laatste geval ben je dus al eens veroordeeld tot het betalen van het openstaande bedrag? Je geeft zelf al aan dat je het heel moeilijk hebt. De deurwaarder heeft blijkbaar ook gezien dat er op basis van loon- of uitkeringsbeslag niets te halen valt. Als gevolg daarvan kijkt men verder en dan komt men beslag leggen op de inboedel. Het kan zijn dat dit puur is om een borg te doen en dat als je nu contact opneemt dat er best wel wat te regelen valt. In het slechtste geval wil men de hele boel gaan verkopen om de schulden (deels) terug te halen. Gezien je leefbedrag lijkt het mij handig dat je contact opneemt met een schuldhulpverlener van jou gemeente. Die kan je informeren over wat nu te doen, en kan jou ook helpen om tot je beslagvrije voet te komen. Dat is een minimaal leefbedrag dat je na aftrek van al je betalingsverplichtingen over moet hebben om er voor te zorgen dat je nog kan leven. Evt kan die je ook helpen om binnen de schuldhulpverlening te komen als dat nodig blijkt te zijn.

Dat hangt niet van de deurwaarder af. Jij hebt een schuld. Bij iemand. En die iemand wil zijn geld terug. Logisch. En juist gezien jouw situatie is men bang dat er van een regeling niks zal komen.

Er zijn twee antwoorden op jouw hoofdvraag: waarom legt de deurwaarder beslag in plaats van dat hij akkoord gaat met een betalingsvoorstel? Allereerst moet je begrijpen dat een deurwaarder voor zijn klant (jouw schuldeiser) werkt. De deurwaarder treedt op als uitvoerende en adviserende partij, maar zijn klant bepaalt wat er gebeurt. Het kan zijn dat de klant er helemaal klaar mee is en gewoon alle mogelijke middelen aan wil wenden om jou dwars te zitten. Een andere verklaring komt uit het verhaal dat je zelf geeft: je zit aan de grond. Als jij rond moet komen van €189 dan is er nooit geld over om redelijkerwijs aan enige betalingsregeling mee te doen. De deurwaarder redeneert dan als volgt: het is een kwestie van tijd voordat jij in de schuldsanering terecht gaat komen. In die situatie krijgt hij maar een laag percentage van zijn vordering vergoedt. Door nu zoveel mogelijk druk op jou te leggen heeft hij kans om ervoor te zorgen dat jij er alles aan gaat proberen om aan geld te komen. Bijvoorbeeld bij familie. Het is dus in feite een gok van de deurwaarder dat jij op deze manier uiteindelijk meer betaalt dan als hij geduldig aan een betalingsregeling meewerkt. Het is voor jou nu kwestie om aan te kloppen bij de schuldhulpverlening van de gemeente.

Er is al eerder iets ' fout' gegaan. Als een deurwaarder aan de deur komt ben je in principe al te laat met voorstellen over aflossingen, die in jouw geval niet hoog kan zijn. Daar ziet een deurwaarder geen oplossing in. Het is achteraf gepraat waar je niets aan hebt, hooguit voor de toekomst. Ik heb het financieel ook erg moeilijk gehad, maar nooit een deurwaarder gezien. Je moet zélf op tijd aan de bel trekken en met je schuldeiser contact opnemen, mijn ervaring is dat je echt overal de mogelijkheid krijgt om in delen te betalen. Maar goed daar is het nu te laat voor, waar jij nu mee komt is mosterd na de maaltijd en nu wordt je boos dat men niet naar je luistert. Probeer elke maand te betalen, al is het maar 5 euro, tot je in de schuldsanering zit.

Beste heer , dame. Een beslaglegging is een eerste zekerheidstelling. Dit betekent niet dat er onomkomelijk een openbare verkoop plaats zal vinden. Dit zal eerst via een aankondiging kenbaar aan u moeten worden gemaakt. Tevens dienen zij uw voorstel te beantwoorden. Ik raad u aan een sociaal raadsman te benaderen. Deze kan wellicht voor u bemiddelen. Ik wens u kracht en geduld toe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100