wat zijn de rechten van iemand die onder bewindvoering staat?

heeft diegene recht op inzage van al zijn of haar post stukken?
heeft diegene recht op het hebben van alle poststukken en dat de bewindvoering kopieën krijgt?
heeft diegene recht op kabel (tv aansluiting) en internet?
hoe snel moet belangrijke post worden doorgestuurd indien dit nodig is?
hoelang mag diegene zonder bankpasje dus zonder week geld zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Soms zijn mensen door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat hun financiële belangen te behartigen. In zo'n geval kunnen iemands goederen onder bewind gesteld worden. Dit houdt in dat deze persoon niet meer zelf mag beslissen over zijn bezittingen en rechten. Denk hierbij aan het bezit van een huis en recht op loon of uitkering. Een bewindvoerder behartigt dan zijn financiële belangen, dit heet ook wel bewindvoering. De bewindvoerder moet de instanties en bedrijven waar u contact mee heeft een brief sturen, waarin wordt uitgelegd dat uw vermogen onder bewind is gesteld. Tevens verzoekt de bewindvoerder de instanties om uw postadres te wijzigen, zodat alle post vanaf dat moment binnen komt bij de bewindvoerder. De bewindvoerder is vanaf dat moment verantwoordelijk voor dat uw administratie op een correcte manier wordt verwerkt. Spreekt u af met de bewindvoerder wat u moet doen met de post die bij u beland. De bewindvoerder moet er dan achteraan dat de post wel bij hem terechtkomt. U heeft hier geen verantwoordelijkheid meer voor. U houdt zelf ook een bankrekening, dit noemt men de leefrekening. In overleg met u beslist de bewindvoerder hoeveel geld u per week of per maand kunt krijgen. Dit is afhankelijk van uw inkomen en vermogen, de betalingsverplichtingen die u elke maand heeft en de schuldenlast die u heeft. Enfin, hangt dus allemaal van de persoonlijke situatie af. Toegevoegd na 7 minuten: Normaal gesproken zal wekelijks een vast bedrag overgeboekt worden naar je eigen bankrekening als zijnde leefgeld. Of je tv en internet mag hebben, zal er van afhangen of je het kan betalen. Voor klachten en andere vragen kun je terecht bij de kantonrechter.

Bronnen:
http://www.bureaudegen.nl/files/wetsbeschr...
http://www.sadra.nl/Bewindvoering.htm

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de bewindvoerder alle rechten heeft met betrekking financiën. De post moet via hem om te controleren of je geen nieuwe schulden maakt. De post moet net zolang doorgestuurd worden zolang de sanering duurt. Mijn bewindvoerder zei je mag met je geld doen wat je wilt, wat je nog krijgt, al rij je een porsche en eet je droog brood als je maar niet meer schulden maakt. Dus kabel mag al zou ik iets goedkopers zoeken digitenne bijvoorbeeld. Ik kreeg per maand geld en als hij om gegevens vroeg moest 't binnen paar dagen binnen zijn.

Er is een verschil tussen vrijwillige beschermingsbewind en bewindvoering ivm schulden (ook wel schuldbeheer genoemd). Bij beschermingsbewinds (dit is om je te beschermen tegen financiële problemen) is het de bedoeling dat je post van instanties en andere organisaties die geld willen, via de bewindvoerder gaan. Alle andere post gaat gewoon in je eigen brievenbus. Je bewindvoerder heeft niet het recht om jouw persoonlijke brieven in te zien. Je mag altijd ALLES qua documentatie inzien. Ook je rekeningen en alle correspondentie. Post die belangrijk is, zo snel mogelijk doorsturen. Binnen 5 werkdagen moet lukken, zelfs met de PostNL ;)... TV en Internet worden tegenwoordig gezien als een basisbehoefte. Het regelen van veel zaken en de mogelijkheid om te emailen is een basis behoefte in de 21ste eeuw. Hier wordt ook met bijstandsuitkeringen rekening gehouden. Ook heb je het recht om een eigen leefgeld rekening te hebben, met een daarbij behorende pas. Ook gebeld kunnen worden is een basis behoefte, het is aan jou om ook beltegoed te hebben. Je hebt geen recht op een super computer of een mega grote TV. Bij schuldbeheer zal het wel moeilijker zijn om alles te regelen, maar heb je in principe dezelfde rechten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100