Mag ik me ziek melden voor een vrijwillige operatie?

Ik laat zeer ws. een borstverkleinende operatie doen. Nu zegt een collega dat ik dan verlof moet opnemen en me niet ziek mag melden omdat het iets vrijwilligs is. Hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

je bent "ziek" wanneer je niet in staat bent om je werkzaamheden naar behoren uit te voeren. Voor een docent kan het verliezen van de stem een reden zijn, terwijl dat voor een ander wellicht geen probleem is. De reden van je ziek zijn (te hard schreeuwen bij een concert, griep, vrijwillige keuze voor operatie) heeft wat mij betreft geen invloed op je ziek melding.

Dat hangt er van af. Een borstverkleinende operatie is niet altijd ter verfraaiing, maar soms gewoon een medische noodzaak. In principe vergoed een werkgever alleen ziektedagen die jij niet opzettelijk hebt veroorzaakt. Als je een verwijzing van je dokter hebt, hoef je geen verlof op te nemen. Voor echt cosmetische operaties ("onnodige verfraaiingen" als verwijderen van moedervlekken) geldt dat er verlof moet worden opgenomen omdat dit geen medische noodzaak heeft. Je kunt altijd vooraf overleggen met je werkgever en de eventuele medische noodzaak laten onderbouwen door je huisarts of bedrijfsarts.

Beste Ingrid, ik zou me niet teveel aantrekken van die collega van je, ik ga ervanuit dat het een man is die zelf geen borsten heeft die te groot zijn. Van te grote borsten kan je wel degelijk lichamelijke problemen hebben en kan dat je wel degelijk in de weg zitten met je werk (ligt eraan wat voor werk natuurlijk). Een bevalling is ook vrijwillig, sportblessures zijn ook in de vrije tijd gebeurd maar het feit dat jij vrouw bent en je nu eenmaal te grote borsten hebt die jou in de weg zitten is iets waar je niet voor gekozen hebt en wat operatief verholpen kan worden. Ik zou als ik jou was maar zelf naar je baas gaan, hier je probleem voorleggen en waarom die operatie voor jou nodig is, dan zal hij hier heus wel begrip voor hebben, hij zal geen reden hebben jou te mogen ontslaan. Ik wens je het allerbeste met je operatie.

Als het medisch noodzakelijk is, mag je je ziek melden. Als het voor de lol is, dien je vakantiedagen op te nemen. Vroeger was de jurisprudentie redelijk op hand van de werknemer, maar de tijden zijn veranderd. En terecht ; er komen nogal wat kosten kijken bij een dergelijk verzuim, dat al snel twee weken in beslag kan nemen. Tegenwoordig gaat de jurisprudentie meer de kant uit van '; moedwillig stappen ondernemen teneinde ziek te worden' en dat pakt zeker NIET uit in het voordeel van de werknemer. Het verschuilt echter van bedrijf tot bedrijf ; er is niet een echt eensluidende wet over (ook omdat het een grijs gebied is). Vraag het na bij je werkgever, en hou je aan zijn voorschrift / advies.

Bronnen:
http://www.hrbase.nl/forum/topics/cosmetis...

Als man kijk ik er zo tegen aan: Borstvergroting doe je om een man te lokken, is niet noodzakelijk voor je werk: Verlof Borstverkleining doe je omdat ze in de weg zitten en / of je er veel last van onder vindt, kan zorgen dat je nog beter gaat werken als je geopereerd bent: Ziek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100