waarom noemen wij 20 cent geen kwintje maar 25 cent (in het gulden tijdperk) wel een kwartje?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat 25 cent was 1/4 van 1 gulden. 1/4 wordt ook wel een kwart genoemd. Denk maar bij een klok, 15 min is 1/4 van 60 min en is dus ook een kwart.

Er was wel een plan om euromunten een naam te geven van de identiteitswaarden (zoals je vb kwint = 20 e.cent) maar het is niet goed doorgevoerd, ze moeten het steeds herhalen op tv of in films, dan zou het wel zo genoemd worden. En het moet ook graag gezegd worden. De euro is vergeleken met de gulden ook nog in de kinderschoenen. De generatie vanaf ong. 30 jarige leeftijd en ouder is die gulden zo gewend, en voelen zich ook niet verwant met de euro zoals de gulden tijdperk, waarin ze het meeste van hun leven hebben meegemaakt. Ik denk dat over 10 á 20 jaar de bijnamen van euromunten of zelfs biljetten wel in de volksmond komt, maar dat is slechts speculatie.

Ik vind kwintje een schitterend woord, en wat mij betreft gaan we het 20 cent muntje morgen zo noemen. De reden dat we het niet doen, is omdat taal leeft. Soms onstaan woorden spontaan, en worden er geen afspraken over gemaakt. Het woord Euro is bedacht door mensen die vonden dat we de munt zó moesten noemen, en dat hebben we geaccepteerd. Zo gaat het ook b.v. bij de naamgeving van wijken of straten. Maar nooit heeft de gemeente Rotterdam gezegd dat we de beurstraverse "de koopgoot" moesten noemen, en dat het stadion nu "de Kuip" heet, heeft ook niemand kunnen bedenken. Net zoals Mokum voor Amsterdam, een geeltje voor het 25 gulden biljet, en "de Kromme" voor Willem van Hanegem is ook niet door hemzelf of de KNVB bedacht. Zo'n naam groeit er spontaan in. (ik twijfel of de Stopera in Amsterdam in de volksmond is ontstaan, of dat de plannenmakers die naam al bedacht hadden) Als 100 mensen jouw vraag lezen, en allemaal morgen bij de bakker zeggen, dat ze even zoeken naar een kwintje, om netjes gepast te betalen, neemt de bakker het misschien ook wel over, als hij naar de slager gaat. En voor je het weet is kwintje volledig ingeburgerd, en staat het binnenkort in de van Dale.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100