Ik ben verhuisd vanuit mijn ouderlijke huis om te gaan samen wonen, heb ik nu recht op reiskosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Reiskosten van je ouders? Nee natuurlijk niet, je kiest er zelf voor dus mag je ook je eigen boontjes doppen en betalen.

Ja hoor, jij hebt net zo goed als ieder ander mens recht om reiskosten te gaan maken.

Niet als je naar je ouders gaat ;-) Maar voor je werk hangt het er natuurlijk sterk van af of je door je verhuizing zodanig ver van je werk bent gaan wonen dat je recht hebt op reiskostenvergoeding. Sommige bedrijven geven alleen reiskosten op basis van OV, andere geven een kilometervergoeding. In de regel gelden vergoedingen pas vanaf een afstand van 10 kilometer naar je werk, en soms is er ook een maximum. Het beste kun je dat navragen op personeelszaken.

Een bedrijf is volgens mij niet verplicht reiskostenvergoeding te geven. De enige die je dus een juist antwoord kan geven, is de personeelsfunctionaris

Volgens mij is een bedrijf dat niet verplicht aan jou als je zelf verder weg gaat wonen, dan zijn die kosten voor eigen rekening.

Als je bedoelt een mogelijk recht op reiskostenvergoeding vraag ik me af van wie je die vergoeding meent te kunnen verwachten en waarom. Als het is vanwege je werkkring en je werkgever dan begrijp ik uit je vraag dat je nu verder van je werk bent gaan wonen en (meer) reiskosten hebt. De reiskostenvergoeding wordt m.i. in principe vastgesteld en geregeld bij de aanvang van de dienstbetrekking. Als jij vrijwillig en om privéredenen verhuist waardoor je meer tijd en kosten kwijt bent dan heb je m.i. geen recht op reiskostenvergoeding. Er waren (en misschien zijn) zelfs arbeidsvoorwaarden waarbij je voor verhuizing de toestemming nodig hebt van de werkgever. Wel kun je de werkgever vragen of hij - binnen de fiscale normen en de algemene bepalingen inzake arbeidsovereenkomsten - bereid is op grond van de arbeidsrelatie je kosten te vergoeden. Wat dan helpt is als je hem duidelijk kunt maken waarom deze verhuizing goed is voor je werk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100