Een vreemde vraagt om een kopie van mijn identiteitsbewijs terwijl hij ook mijn bankrekening nummer heeft.Word ik opgelicht?

Ik ontving deze mail nadat we via marktplaats tot een overeenkomst kwamen:

----------------
Dat is goed MAAR op basis van slecht vetrouwen wil ik graag een kopie van je ID of maak er een duidelijke foto van. Dan maak ik het meteen over.


Met vriendelijke groet,

-----------------
Is dit te vertrouwen?
ik heb hem al terug gestuurd dat ik niet begrijp wat ik hiermee zou moeten bewijzen. en dat het niet relevant is of ik mijn echte naam op marktplaats gebruik.

Ik ben bang dat ik word opgelicht en hij probeert mijn rekening te plunderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier hoeft U geen ( of zeg maar NOOIT ) gehoor aan te geven. Als het goed is,heeft Marktplaats.nl Uw gegevens ,welke zij nodig achten om U toe te laten c.q. gebruik te laten maken van deze verkoop/kop website. Als U in een e-mail zegt,dat als hij/zij U niet vertrouwt,de koop/verkoop niet door gaat,is het over en sluiten. Desnoods kunt U deze persoon nog wijzen op de regels en zelfs dreigen met contact opnemen met de directie van Marktplaats.Dit neigt inderdaad naar oplichting..het kán,maar deze persoon is misschien al eens bedonderd door een ander en denkt op deze wijze juist te handelen. Kortom "De goeie moeten lijden onder de slechte" Groet:Zoekertje Toegevoegd na 1 uur: Ben in deze materie gedoken en vond onder de kop Algemene Regels een bijzondere: Handelen in strijd met de Gebruiksvoorwaarden en/of de Beleidsregels van Marktplaats Marktplaats behoudt zich het recht voor om u uit te sluiten van elk verder gebruik van de site indien u op enige wijze naar de mening van Marktplaats in strijd handelt met de Gebruiksvoorwaarden of de Beleidsregels van Marktplaats, onverminderd het recht van Marktplaats om nadere rechtsmaatregelen tegen u te nemen en schadevergoeding te eisen. Marktplaats kan onder meer – doch niet uitsluitend – één of meer van de volgende acties ondernemen (al dan niet na voorafgaande waarschuwing): verwijdering van advertentie(s) zonder restitutie van het advertentietarief, verwijdering van beoordeling(en), schorsing van het account, verstrekking van (persoons)gegevens aan bepaalde derden (zoals Politie, Justitie en rechthebbenden), zoals uitgelegd in ons Privacybeleid. Dit houdt dus in,dat van zowel de koper als de verkoper genoeg bekend is.

Als jij er geen goed gevoel bij hebt zou ik het niet doen, want dan is er misschien inderdaad wel iets aan de hand. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen!

Ik denk dat je je intuïtie moet vertrouwen. Dit klinkt inderdaad erg vreemd en ik heb het nog nooit meegemaakt, terwijl ik toch veel op Marktplaats koop en verkoop. Zoals een waard is... Ik zou afzien van de deal.

Dit is heel raar. Een kopie van een ID helpt niet echt aan meer vertrouwen. Ik zeg niet doen.

Hij wil door jouw ID jouw bankrekening plunderen bij het bankloket. Als je bij het bankloket geld opneemt is het bedrag dat je op kunt nemen veel hoger. Ook kun je zonder pincode het voor elkaar krijgen om geld op te nemen.

Het is wettelijk verboden een kopie van een ID te maken. Blijkbaar wil die persoon iets van u kopen. Als hij het graag wil hebben zijn er ook andere manieren om het veilig te doen. Verzenden onder rembours of gewoon langsgaan.

Wanneer je toch hebt besloten om een kopie van je ID op te sturen, dan zou ik je BSN-nummer en je pasfoto niet zichtbaar maken. Want daar heeft niemand recht op, behalve instanties van de overheid.

Bronnen:
http://www.administratievecommunicatie.nl/...

Nog noooooit van gehoord en ik zie het nut er ook niet van in. De verkoper schrijft zelf "op basis van slecht vertrouwen" en daar zou ik zeker naar luisteren als ik jou was: niet vertrouwen dus!!! Je kunt een mailtje sturen naar Marktplaats, dan gaan ze die verkoper na.

'Op basis van slecht vertrouwen...' Iemand die zoiets geks zegt kun je maar beter niet vertrouwen

Niet doen! Je zou kunnen aanbieden dat je een account maakt dat gecontroleerd is, ik weet niet hoe dat precies heet, maar sommige verkopers hebben zo'n logootje achter hun naam. In de toekomst zou dat ook wel handig zijn. Dat aanvragen duurt wel een paar dagen, maar als deze persoon Hier niet mee akkoord gaat, kun je van een oplichter uitgaan denk ik.

Je kunt het doen maar dan je sofinummer en je documenten nummer weg krassen bij paint.. En andere belangerijke dingen:) want daar heeft hj toch niks aan en als hij dan zegt ik wil dat ook hebben ga dan maar an uit dat die je wil oplichten :)

Inderdaad niet doen met je ID kan iemand online veel bestellen lening afsluiten etc of gsm kopen dat is tegenwoordig te simpel. je intuitie is tercht ik zou in elk geval ook na marktplaats vragen hoe dat zit.

Als je het iet vertrouwt, gewoon afzien van de verkoop. Om jouw rekening aan bijv. het loket te plunderen zal hij een bankpasje plus een originele ID moeten overhandigen. Zo eenvoudig gaat het allemaal niet zoals hier wordt beweerd! Waarschijnlijk heeft deze man ooit geld gestort en geen goederen ontvangen.

Ik zou het niet doen, als ie het zo graag wil kopen van je, moet ie maar langs komen. een bank rekening nummer is al genoeg zou ik zeggen... vind het een beetje vreemd dat hij zegt op basis van slecht vertrouwen.. ik zou hem negeren, of vragen of ie dan maar langs komt.

Ik denk dat deze marktplaatshandelaar zelf een beetje de buik volheeft van de vele keren die je tegenwoordig voor de kat zijn....geld overmaakt om vervolgens nooit je spullen te krijgen. Ik denk niet dat hij er echt iets mee kan beginnen, want daar heb je altijd nog een bankpas voor nodig (anders kunnen ze met je nummer alleen geld stórten), en met eem kopie van een ID-kaart (waar je niet eens op lijkt) maak je ook geen schijn van kans ; dan heb je het origineel nodig. Jullie zitten dus in een impasse waarbij je elkaar niet vertrouwt - iets wat steeds vaker voorkomt en nog wel eens het einde van Marktplaats zou kunnen worden. Zelf koop ik al tijden alleen nog maar dingen als ik ze ter plekke kan ophalen en ter plekke betalen, want dat versturen gaat me veel te vaak ' fout' (ofwel : gebeurt gewoon niet). En zelfs DAN maak je mee dat dingen ondanks afspraak alsnog onder je neus verkocht zijn. Er zijn gewoon, vooral aan de verkopende kant TE veel oplichters (of ook gewoon enorme botte sukkels)actief op Marktplaats om nog blind er op te kunnen vertrouwen dat je je spullen krijgt als je geld overmaakt. Terecht dus dat deze koper wantrouwig en zich een beetje probeert in te dekken, zo goed en zo kwaad als dat kan. Voel jij je er niet goed bij, dan moet je gewoon geen zaken met hem doen, en verkopen aan iemand die bereid is je op je blauwe ogen te vertrouwen.

Gewoon niet doen. Dan loop je ook geen gevaar.

Nooit iemand een kopie van je identiteitsbewijs geven. Kassa heeft daar ook al eens een aflevering over gedaan. Je bent totaal niet verplicht daartoe.

Je bent niet verplicht die te laten zien of naar hem/haar te sturen als ze het je vragen. Je kunt ze vertellen dat je ze wel begrijpt maar dat ze jou ook moeten begrijpen dat je niet zomaar met je vertrouwelijke informatie gaat strooien op internet aan vreemden. Je kunt een afspraak maken bij jou thuis of bij hem thuis (dan zorg je dat er iemand bij is) om dan de spullen af te geven en de betaling in ontvangst te nemen als hij akkoord gaat met de spullen.....zo zijn toch alle partijen tevreden? P.S. Als hij/zij van je verlangt dat jij de spullen brengt kan je altijd nog overleggen dat je de reiskosten bij de prijs inrekent! Succes ermee Maar zeker geen kopieen opsturen hoor!

maak er een jpg van, haal via paint je BSN (deels) weg en zet een zwart balkje op je ogen. Ik kan het wel voorstellen dat iemand zoiets zou willen vragen - ligt ook aan de waarde van de deal. Verder kan koper er niets mee hoor, maar zou het zelf niet zo snel sturen. Laat hem de spullen op komen halen?

Zoals ik dit mailtje lees denk ik dat deze man je zeker niet wil oplichten. Als hij jouw rekening wil plunderen heeft hij als genoeg aan je achternaam en rekeningnummer. Op marktplaats worden regelmatig mensen opgelicht en je hebt weinig middelen om garantie te krijgen dat iemand echt te vertrouwen is. Hij wil gewoon garantie dat je hem niet oplicht. Waarschijnlijk heb jij iets te koop en wil hij het kopen.Als het andersom is maak jij eerst het geld over als hij dan alsnog je ID wil hebben is het oplichterij. Het is waarschijnlijk geen oplichterij als hij iets van jou wil kopen, Je kan hem vragen of een telefoonnummer volstaat als compromis omdat een ID kaart wel erg ver gaat. Maar dat gelul over intuitie en dergelijke moet je met een korreltje zou nemen het is gewoon je ratio die zegt dat het onveilig is. Maar ik heb mijn paspoort in goed vertrouwen ook wel eens uit handen gegeven aan mensen die er niet al te netjes uit zagen maar ik vertrouwde ze gewoon daarom deed ik dat, andere mensen aan wie ik dat vertelde maakte zich meteen zorgen en zeiden dat dat niet verstandig was. Ik heb mijn paspoort gewoon netjes terug gekregen.

Ik zou het ook niet doen, kopen en verkopen op marktplaats gaat nu eenmaal op basis van vertrouwen, als mensen dat niet aandurven moeten ze maar naar de winkel gaan. Of bij je thuis komen om de goederen af te halen. Geef nooit een kopie van je ID, dat gaat te ver.

Ik kan me voorstellen dat die persoon ooit is opgelicht en nu probeert voldoende bewijs te verzamelen zodat hij je kan vinden als je hem oplicht. Dus het KAN legitiem zijn. Maar dan nog zou ik er niet in meegaan.

Nee, je word niet opgelicht. Hij kan hier niks mee. Hij wil gewoon zekerheid. Hij is bang dat hij opgelicht word. En als dat zou gebeuren weet hij wie je bent (voor de politie) Je zou hem kunnen vragen dan ook een kopie van zijn ID te geven.

In zo'n geval zou ik eerder zeggen, joh geef me je msn even, dan kun je me zien via de webcam... dan kun je zien dat ik een echt persoon ben, maar mijn persoonsgegevens zijn privé en die geef ik zelfs aan familie niet weg. Niet goed... geen deal. Jouw eigen veiligheid staat ten alle tijden voorop.

Nee je wordt helemaal niet opgelicht. Deze persoon moet iets van jou kopen en moet daarvoor eerst geld aan jou overmaken. Het is een kwestie van vertrouwen en hij moet dus maar hopen dat jij het product ook daadwerkelijk opstuurt. Waarschijnlijk is hij ooit eens bedrogen, geld overgemaakt en nooit meer wat gehoord. Indien hem dit weer overkomt dan heeft hij jouw id en kan hij daarmee naar de politie. Een oplichter zou nooit zijn/id geven. Nu even vanuit jouw perspectief: ik zou ook niet graag een copy van mijn id geven. Geef hem anders je adres en laat hem langskomen en contant betalen. Indien hij niet in de gelegenheid is om langs te komen dan heeft hij in ieder geval je adres en heeft hij die zekerheid. Of je copieerd je paspoort en zet er heel duidelijk op dat het een copy is. Kan ook, hij kan daar verder niets mee.

Misschien heeft dit persoon geen vertrouwen, en kan hij de ID kaart als bewijsmateriaal gebruiken als HIJ wordt opgelicht. Maar tegenwoordig heb je PayPal op marktplaats, met bescherming, als hij weigert dit te gebruiken is het al onbetrouwbaar.

Aangezien je nog maar iets twijfelt, zou ik het zeker niet doen. Kijk, het is altijd mogelijk dat je zo'n mensen tegenkomt. Maar als je het niet vertrouwd, gewoon niet doen! Blijf op je hoede zoals je nu hebt gedaan, en vraag eventueel inlichtingen via een advocaat ofzo.... De eerste keer is altijd gratis bij een advocaat, succes ps: een advocaat weet wel wat oplichting is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100