Waarom beweren pensioenfondsen dat de vergrijzing de schuld is van het pensioentekort?

Pensioenfondsen beweren dat de babyboomgeneratie teveel geld gaat kosten qua pensioen. Maar die mensen hebben toch ook keurig premie betaald al die jaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het probleem is dat een pensioenfonds geen bank is... Het is niet zo dat zij het geld wat jij je hele leven bewaard apart houden om dat dan weer aan jou terug te geven... Het geld wat jij je hele leven betaald is weg (of geinvesteerd of uitbetaald als pensioen voor de 65+ers van toen). Het geld wat jij straks krijgt als 65+er, is grotendeels geld van wat de dan werkenden betalen aan premie. (en een deel natuurlijk winst van investeringen). Oftewel de werkende generatie betaald het pensioen voor de 65+er. Dit is opzich een prima systeem! Het probleem is nu alleen dat er een grote groep 65+ers aankomt (de babyboom), terwijl de werkende populatie dan afneemt (doordat veel mensen tegelijk met pensioen gaan). Daarbij komt natuurlijk nog dat iedereen gemiddeld ouder wordt (=langer pensioen krijgt), maar niet langer premie betaald (want pensioen is nog steeds vanaf 65 jaar). Maar ik ben het helemaal eens met de 1ste reactie dat het beleid ook niet helemaal deugd want deze situatie was ruim van te voren aan te zien!

Dat klinkt btr dan dat ze zelf hun fouten moeten bekennen .de demografische (leeftijd en sterfte)gegevens zijn al jaren bekent ook Vd AOW maar het waren ongewenste waarheden zeker in de politiek .er is te veel geld bij pensioen fondsen aan beheer (eigen salaris)slechte beleggingen ,wens denken (aandelen gaan alleen omhoog) en ja zelfs bedrijven haalden er geld uit ,Vd balans op te vrolijken .dan nog corruptie ,er werd bijv onroerend goed verkocht onder de prijs ,en dan wel een leuk bedrag op de Prive rek ja dan gaat het hard als de aandelen wat terug lopen .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100