Ik hoorde laatst dat werkgevers geregeld de hyves pagina van sollicitanten bekijken..

om te zien wat ze eventueel in huis halen.. correct of niet correct?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Big brother is overal, dus vast en zeker ook op Hyves. Een reden om je profiel af te schermen voor pottenkijkers als je dit onwenselijk vindt. Ergens vind ik het begrijpelijk maar ook jammer. Als ik als sollicitant elk weekend bejaarden help en de eendjes voor en hier uitvoerig over bericht, ben ik dan een betere sollicitant dan een ander die elk weekend in de kroeg hangt? Die kan zijn/haar werk net zo goed doen als ik dat kan. Toegevoegd na 13 minuten: Eendjes VOOR moet eendjes VOER zijn, maar dit hadden jullie er vast al uitgehaald :)

ligt aan je leeftijd en welk beroep.

Dit kunnen ze wel doen ja. Een hyves-pagina is tegenwoordig een goede afspiegeling van iemand persoonlijkheid. Je kunt niet alleen een stukje smaak peilen, maar ook kijken waar de sollicitant zich in het dagelijkse leven mee bezighoudt. Hyves gebruiken bij een sollicitant zal alleen maar vaker voorkomen in de toekomst!

Als je ervoor kiest om gegevens over jezelf (semi-)openbaar bekend te maken, dan zie ik niet in waarom een werkgever deze informatie niet zou mogen inkijken.

Ja, waarom niet, het is toegankelijk voor vrijwel iedereen en je kunt wel een beetje inschatting maken hoe zo iemand is. Als je er zelf moeite mee hebt, kun je hem ontoegankelijk maken.

Geloof dat dat klopt, ik hoor zelfs dat bazen kijken of je wel echt ziek bent op je hyves..

Dat is o.a. ook de reden dat ik niet op hyves sta. Ik hou zakelijk en privé liever gescheiden. Dat kan met Hyves etc. niet. Ik gebruik wel linkedin e.d. maar daar bewaak ik dan ook strak.

Hier is niets nieuws aan en gebeurd al een jaar of 10... Maar type op sites als 'wieowie.nl', of 'voelspriet.nl' even je eigen naam in en het zal je verbazen wat je allemaal over jezelf prijs geeft...

Waarom zou de werkgever dat NIET doen? Ik zou het zeker doen omdat hyves meer een beeld weergeeft van hoe iemand echt is. Je kunt hyves trouwens ook zo instellen dat alleen vrienden je pagina kan zien... Geen last van big brother praktijken.

Als je je hyve gewoon openbaar maakt voor iedereen mag ook de werkgever gewoon een kijkje nemen. Het kan positief of negatief uitpakken voor de sollicitant, of helemaal niks uitmaken.. Om een betere indruk te krijgen van iemand, vind ik dat gewoon correct.

Ja hoor, volkomen correct. Als je zelf informatie de publieke ruimte in slingert, geef je zelf aan dat iedereen die informatie mag inzien. Een werkgever dus ook. Mijn stelregel: ik zet alleen informatie op internet waarvan ik vind dat *iedereen*, en dan bedoel ik ook echt iedereen het mag zien. Niet alleen mijn 'vriendjes' op hyves of mijn oud-studiegenoten, maar ook mijn moeder, mijn buurman, mijn (potentiële) werkgever, de politie, iedereen. En niet alleen nu, maar altijd. Zodra je iets op internet zet, is het 'out there', en moet je ervan uitgaan dat je het niet meer terug kan nemen.

Ik ben zelf werkgever, en ik zou bij een sollicitatie inderdaad even kijken op zo'n pagina. In mijn beroep moet je representatief overkomen, dus ik vind het belangrijk dat een sollicitant niet te boek staat als bijvoorbeeld een onbetrouwbare dronkenlap. Mensen kiezen er zelf voor om hun profiel openbaar te maken of niet. Heb je geen zin om even gecheckt te worden als je solliciteert? Zet dan je profiel op slot. Heb je daar geen last meer van.

Ik heb het nog nooit gebruikt, maar vind het zeer terecht als een werkgever daar gebruik van maakt. Een extra stimulans om altijd normaal om te gaan met informatie in alle omstandigheden. De slimme sollicitant zou er positief gebruik van kunnen maken. Het wordt steeds moeilijker om je privacy te beschermen, maar dat is geen reden voor teveel openheid.

Correct ja. Jij moet beoordelen wat openbare informatie is, en de rest er niet op zetten. Als je een artikel in de krant schrijft over jezelf, en hij blijkt die krant te lezen, ben je dan ook verontwaardigd?

Dat gebeurd idd, daarom moet je op je hyves ook geen rare foto's zetten, of vreemde berichten. Wat mensen ook vergeten is dat zodra een foto online is, hij voor altijd op het web te vinden is voor mensen die het willen, dus ook voor werkgevers die er moeite in steken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100