Er zijn twee dingen die je kunnen gebeuren.
Het eerste is, dat iemand jou een nep-uitnodiging stuurt. Het lijkt net of die uitnodiging van LinkedIn komt, maar dat is niet zo: een bedrieger heeft jou een email gestuurd die sprekend lijkt op een email van LinkedIn.
Als je in zo'n email op welke knop of link dan ook klikt, kom je terecht op de site van de bedrieger. Dat wil je niet - en je wilt daar al helemáál niet je wachtwoord intypen!
Wat ik altijd doe als ik zo'n uitnodiging krijg, is zelf naar LinkedIn gaan. Daar staan die uitnodigingen namelijk ook, gewoon in je LinkedIn-inbak. Als je ze daar ziet staan, weet je in ieder geval dat ze echt via LinkedIn zijn verstuurd, en dat het geen vervalste e-mails zijn.
Maar goed, dan heb je het tweede dat je zou kunnen gebeuren. Dat is dat iemand een LinkedIn-account aanmaakt, en willekeurige mensen uitnodigingen gaat sturen. Allemaal gewoon via het LinkedIn-systeem, dus in dat opzicht is het nog veilig.
Maar - als jij zo'n uitnodiging accepteert, kan die ander jouw emailadres zien. Plus een aantal andere persoonlijke gegevens. Die gegevens zijn waardevol voor spammers. Er zijn mensen die op die manier emailadressen en persoonlijke gegevens verzamelen, om ze vervolgens voor ongeveer één euro per stuk te verkopen aan spammers.
Het voordeel van zulke uitnodigingen alleen via LinkedIn bekijken is dus ten eerste dat je de echte vervalste emails kwijt bent (die verschijnen niet in je inbak in LinkedIn), en ten tweede dat je binnen LinkedIn WEL een knop "ik ken deze persoon niet" hebt. De laatste keer dat ik een dergelijke uitnodiging via LinkedIn ontving (dat was eergisteren), zag ik zelfs een link "Report spam" staan.
--
Goed, dit was een heel verhaal, maar nu ken je de achtergrond en begrijp je wat er aan de hand is. Zolang je bovenstaande veiligheidsmaatregelen hanteert, loop je geen gevaar.